Iubitorii de cafea cunosc trucurile pentru a obține băutura perfectă, care să le dea energie la început de zi. Aroma și intensitatea cafelei sunt influențate nu doar de tipul de cafea pe care îl alegi și de gradul de prăjire a boabelor, ci și de condițiile de depozitare. Cum se păstrează corect cafeaua și ce să eviți pentru a nu-și pierde intensitatea.
Cafeaua este băutura cu care mulți dintre noi ne începem ziua. Fie că preferi espresso, cappuccino, latte, cafea făcută la ibric, la filtru sau la espressor, trebuie să ții cont de câteva detalii, dacă vrei o cafea bună. Locul în care depozitezi cafeaua în bucătărie poate influența gustul acesteia. Atunci când nu este păstrată în condiții optime, cafeaua poate trage umezeală și își poate schimba gustul, devenind mai amară sau pierzându-și aroma.
După ce ai desfăcut un pachet de cafea măcinată, este important să o păstrezi într-un loc uscat și ferită de razele soarelui. Poți lăsa cafeaua în ambalajul original (care poate fi pungă sau cutie), cu condiția ca acesta să fie închis ermetic. În cazul cutiilor sau al borcanelor cu capac, acestea trebuie să fie opace, nu transparente. În cazul în care lași cafeaua în pungă, prinde-o cu o clemă sau cu o agrafă, pentru a evita ca aroma acesteia să se piardă.
Apa este, de asemenea, importantă. Pentru o cafea cu gust perfect, folosește apă plată sau filtrată, indiferent că o prepari la filtru, espressor sau ibric. Apa de la robinet este dură și poate schimba gustul cafelei. Chiar dacă folosești o cafea de calitate, cu apa nepotrivită, îi poți strica aroma.
În cazul cafelei pregătite la filtru sau la espressor este simplu, pentru că poți măsura exact cantitatea de apă și de cafea. Dacă prepari cafea la ibric însă, trebuie să știi proporția corectă, pentru ca băutura să iasă perfect. Pune în ibric atâtea cești de apă câte cafele vrei să faci. Pentru fiecare ceașcă de apă, se adaugă o linguriță de cafea și una de zahăr.
Citește și: Ai curățat greșit aparatul de cafea până acum! Pericolul nebănuit la care te expui. Așa se procedează corect
Dacă prepari o cantitate mai mare, ține cont că la fiecare 4 cești de apă se adaugă o linguriță în plus de cafea. Lasă pe foc până când se formează acel caimac la suprafață, după care cafeaua este gata. Nu o fierbe mai mult decât este cazul, pentru că va deveni amară și va avea un gust ars. Dă cafeaua la o parte de pe foc și lasă să se depună zațul înainte de a o turna în cești și de a o savura.