Cum se păstrează corect roșiile. Așa vor fi proaspete chiar și două săptămâni după recoltare

Cum se păstrează corect roșiile. Așa vor fi proaspete chiar și două săptămâni după recoltare

Tu știi cum se păstrează corect roșiile pentru a fi proaspete și după două săptămâni de la recoltare? Este sezonul roșiilor, iar de gustul celor crescute în propria grădină vrei să te bucuri cât mai mult timp, dar uneori se strică repede. De aceea, este important să știi cum să le păstrezi proaspete. Vezi ce trebuie să faci.

Cum păstrezi roșiile pentru a rezista mai mult timp

Roșiile au proprietăți nutritive foarte benefice pentru sănătate, iar puterea sa antioxidantă iese în evidență, datorită conținutului ridicat de licopen, printre multe altele. Tot mai multe soiuri găsim pe parcursul anului, dar vara continuă să fie perioada de glorie a tomatelor. Piețele și grădinile sunt pline de roșii delicioase. Dar există anumite reguli pe care trebuie să le respecți, dacă vrei ca acestea să reziste mai mult, chiar și două săptămâni după recoltare, fără să-și piardă din calități.

Este foarte important să culegi roșiile când nu sunt prea coapte. Dacă le iei de pe tufă când sunt deja foarte moi, nu vor rezista mai mult de câteva zile sau există posibilitatea să se strice chiar în acea zi.

Se spune că roșiile nu trebuie păstrate la frigider, dar de multe ori nu există altă opțiune. Motivul ar fi că temperaturile scăzute, sub 5 grade Celsius, pot distruge aroma și textura unei roșii bune, potrivit studiilor. Astfel, roșiile se păstrează cel mai bine la o temperatură cuprinsă între 10 și 15 grade Celsius.

Cum să reziste roșiile o perioadă mai lungă

Deși roșiile proaspăt coapte își pot pierde aroma atunci când sunt puse în frigider, o parte din acea activitate enzimatică poate reveni dacă sunt lăsate să se refacă timp de o zi sau două la temperatura camerei, înainte de a fi consumate.

Un alt lucru important este ca roșiile să nu fie spălate înainte de a le depozita. Apa poate afecta integritatea cojii și poate accelera stricarea lor. Spală roșiile înainte de a le consuma și șterge-le cu o cârpă după ce le culegi.

Dacă ai o cantitate mare de roșii și nu poți să le consumi înainte să se strice, poți să le congelezi și le poți folosi la ciorbe, sosuri sau alte preparate.

Roșiile produc un gaz numit etilenă, care accelerează procesul de maturare. Așadar, este recomandat să nu le păstrezi în apropierea altor fructe și legume sensibile la acest gaz, cum ar fi castraveții sau cartofii. De aceea, este bine să separi tomatele de celelalte produse, pentru a prelungi prospețimea lor.

Etilena este hormonul care controlează creșterea, maturarea și îmbătrânirea fructelor și începe să fie produs abia atunci când sunt recoltate.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.3 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *