Cum se păstrează corect toba. Greșeala pe care cel mai probabil și tu ai făcut-o până acum

Toba poate fi păstrată până la un an

Scris de: Daoud Andra

26 Dec. 2022

Cum se păstrează corect toba. Greșeala pe care cel mai probabil și tu ai făcut-o până acum

Toba se numără printre preparatele tradiționale de porc care se regăsesc pe mesele de Sărbători ale românilor. Dacă ai preparat o cantitate mai mare de tobă, e bine de știut că aceasta trebuie să fie depozitată în anumite condiții, pentru a-și păstra prospețimea și a nu se altera. Cum se păstrează corect toba de porc.

Ce este toba și cum se prepară

Toba de porc este unul dintre preparatele tradiționale de Crăciun. La tăierea porcului, o parte din organe și părțile capului animalului sunt destinate pregătirii tobei. Acestea se fierb, după care se taie foarte mărunt și se amestecă cu diferite condimente. Se pun în membrană naturală, de obicei stomacul porcului sau un maț gros.

Toba poate fi preparată însă și la borcan, caz în care se pune și din apa în care a fiert carnea, cât să acopere totul. Aceasta se va închega și se va transforma într-o gelatină asemănătoare cu piftia.

Citește și: Cât rezistă carnea de porc la congelator. Perioada în care o poți consuma în siguranță. Mulți români greșesc

Cum se păstrează corect toba

După ce a fost preparată, toba se mai fierbe încă o dată, în apa în care au fiert organele de porc. După acest pas, unele gospodine aleg să lase toba așa, în timp ce altele o afumă. Dacă este afumată, toba se păstrează mai mult timp la rece, în timp ce dacă este proaspătă, se va altera mai repede.

Toba trebuie să fie ținută la frigider, la o temperatură de 2-4 grade. Așa își va păstra prospețimea, însă nu mai mult de o săptămână. Chiar dacă este păstrată la rece și organele de porc au fost foarte bine fierte, este recomandat să nu fie ținută în frigider mai mult de o săptămână. Dacă ai făcut o cantitate mai mare de tobă și nu s-a consumat toată la Crăciun, o poți păstra la congelator.

Taie toba bucăți mai mici sau chiar felii și pune-o în pungi care pot fi vidate sau în hârtie. Ambaleaz-o bine și pune-o la congelator, unde poate fi păstrată chiar și până la următorul Crăciun.

Cum se prepara toba de casa
Tobă de casă

Rețetă tradițională de tobă de casă

Ingrediente:

  • urechi, limbă și rât de porc
  • rinichi de porc
  • inimă de porc
  • 200 g șorici
  • 1 ciolan de porc
  • sare
  • piper
  • usturoi
  • foi de dafin
  • boia (opțional)
  • stomac de porc sau maț gros (dar nu creț) pentru umplut

Mod de preparare:

Se spală bine ciolanul, organele de porc, limba, urechile și râtul. Se pun în apă rece cu oțet și se lasă o jumătate de oră, pentru a ieși mirosul și sângele din ele. Se clătesc sub un jet de apă rece, după care se pun într-o oală pe foc, împreună cu șoriciul, în apă cu sare. Se lasă să fiarbă, iar când apa dă în clocot, se îndepărtează spuma.

Se adaugă foile de dafin și piperul boabe, precum și câțiva căței de ustoroi, pentru aromă. Se lasă la fiert la foc potrivit, până când toată carnea este fragedă și bine gătită. Când toate ingredientele au fiert, se scot și se lasă la răcit, pentru a putea fi tăiate. Zeama nu se aruncă, pentru că veți avea nevoie de ea la final.

Citește și: Cum se păstrează șoriciul fraged și moale. Trucul secret pe care trebuie să-l afli, va fi super gustos

Se taie toate bucățile de carne cubulețe sau fâșii potrivite. Se pun într-un vas și se condimentează cu sare și piper după gust. Dacă alegi să pui boia, acum este momentul. Se adaugă și 2-3 polonice din zeama în care a fiert carnea. Aceasta se va închega și va avea rolul de a lega compoziția. Se pune totul în stomacul de porc, care a fost bine spălat și curățat și a stat în apă cu oțet cel puțin o oră înainte.

Se leagă bine capetele cu ață și se pune din nou la fiert, în zeama în care a fiert carnea. Se completează cu apă, dacă este nevoie, astfel încât să fie acoperită complet. Se fierbe la foc potrivit încă o oră, după care se scoate și se lasă la răcit. Toba de casă, clasică, făcută în stomac de porc se poate tăia apoi bucăți și poate fi păstrată la congelator, pentru câteva luni.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.6 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *