Cum se păstrează mușcatele peste iarnă. Reguli de aur ca să înverzească din nou și să fie bogate în flori

Iată cum se păstrează mușcatele pe timpul sezonului rece.
Cum se păstrează mușcatele peste iarnă. Reguli de aur ca să înverzească din nou și să fie bogate în flori

Mușcatele (Pelargonium domesticum) sunt plante frumoase și populare, apreciate pentru gingășia și florile lor colorate. Cu toate acestea, pentru a le menține sănătoase și a te bucura de frumusețea lor, este nevoie de o îngrijire specială, mai ales pe timpul sezonului rece. Iată cum se păstrează mușcatele peste iarnă.

Cum se păstrează mușcatele peste iarnă

Mușcatele sunt printre cele mai populare flori de apartament. Ele au nevoie de o îngrijire specială, mai ales atunci când se apropie sezonul rece.

Primul pas pentru a pregăti florile tale pentru sezonul rece este să le scoți din ghivece și să îndepărtezi pământul prins de rădăcini. Nu este necesar să le speli pentru a îndepărta tot pământul, ci doar să le scuturi bine.

Citește și: Ce să pui în pământul mușcatelor o dată pe lună. Secretul pentru flori superbe tot anul

Apoi, plantele se așează într-un loc lipsit de lumină și umezeală și se lasă câteva zile pentru a se usca. Astfel, vei evita formarea mucegaiului în timpul iernii.

Pantele se usucă în aproximativ 2-3 zile, moment în care trebuie puse într-o pungă de hârtie sau un ziar și apoi depozitate într-o încăpere lipsită de lumină. Ai grijă însă ca temperatura să nu scadă sub 7 grade Celsius dar nic să nu crească peste valoarea de 12 grade Celsius.

De asemenea, muscatele trebuie ținute cu rădăcinile în sus, pentru că astfel umezeala este forțată să se ducă în tulpini.

Depozitarea mușcatelor se poate face și în ghivecele în care acestea sunt plantate. Înainte de venirea înghețului, taie mușcatele astfel încât să rămână cu o înălțime de 10-15 centimetri. De asemenea, nu uita să îndepărtezi și ramurile care au devenit lemnoase sau care par a fi moarte.

Totodată, verifică mușcatele lunar pentru a te asigura că nu au mucegăit, dar și pentru a înlătura frunzele uscate din punga în care le păstrezi. În același timp, verifică și tulpina plantelor, iar dacă aceasta este ofilită, atunci aruncă planta.

Cam o dată la 3 săptămâni, atunci când mușcatele devin foarte uscate, trebuie să le bagi în apă. Dacă le păstrezi în ghivece, va trebui să le uzi tot la același interval de timp.

Nu uita să îndepărtezi părțile mucegăite sau care au devenit negre. Iar dacă unele plante dau semne de boală acestea trebuie îndepărtate pentru a nu le îmbolnăvi și pe celelalte.

Pe timpul iernii, ghivecele pot fi păstrate unele lângă altele, însă tine cont că spațiul în care le depozitezi trebuie să permita o buna aerisire. Este indicat, totodată, să aerisești în permanență spațiul în care le ții, pentru că lipsa de ventilație și umiditatea crescută pot duce la putrezirea rădăcinilor.

Când plantăm din nou mușcatele?

Florile tale ar trebuie plantate din nou după ce a trecut iarna și observi că temperatura nu mai scade sub pragul de îngheț timp de o lună și jumătate.

Primul pas este să tai rădăcinile foarte lungi și tulpina, astfel încât planta să aibă cam 10 centimetri. Ulterior, planteaz-o într-un ghiveci cu drenaj plin cu pământ umed.

Citește și: Amestecul cu care să stropești mușcatele pentru a fi pline de flori. Așa vor avea o înflorire abundentă, toți vecinii te vor invidia

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
6.8 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *