Cum se prăjește corect friptura de vită. Cât timp se lasă pe foc, în funcție de rezultatul dorit

Ce trebuie să faci cu carnea, înainte de a o găti

Scris de: Daoud Andra

03 Nov. 2023

Cum se prăjește corect friptura de vită. Cât timp se lasă pe foc, în funcție de rezultatul dorit

Carnea de vită este una dintre cele mai apreciate atunci când vine vorba despre friptură. Dacă este gătită corect, aceasta poate fi foarte fragedă și suculentă. Nu este greu să prepari o friptură bună, precum cea de la restaurant, în propria bucătărie, dacă ții cont de câteva lucruri. Cum se prăjește corect friptura de vită și ce trebuie să faci cu carnea înainte de a o pune pe foc.

Din ce bucată de vită se face friptura

O friptură de vită bine gătită reprezintă o alegere excelentă pentru prânz sau cină. Această carne densă și sățioasă, bogată în proteine, este ideală alături de o salată, indiferent că vorbim despre o masă în oraș sau acasă. Pentru a face friptură de vită, pe grătar sau pe tigaie, cele mai bune alegeri sunt:

  • antricot (rib eye)
  • vrăbioară (striplion)
  • T-bone (porterhouse, bucată cu os)

În ceea ce privește gătirea cărnii, cu toții am auzit despre fripturile rare, medium rare, medium, medium well și well done. Aceste tipuri de a găti carnea de vită au legătură cu temperatura care este atinsă în interiorul bucății de vită, atunci când este preparată termic.

Când este tăiată, carnea de vită are o culoare roșiatică în interior, dacă este rare sau medium rare, iar aceasta merge spre maroniu, cu cât friptura este lăsată mai mult pe foc.

Citește și: Ce trebuie să faci dacă friptura a ieșit prea tare. Trucul de mare ajutor pentru orice gospodină

Cum se prăjește corect friptura de vită. Cât timp se lasă pe foc, în funcție de rezultatul dorit
Carne de vită pentru friptură

Cum se prăjește corect friptura de vită

Pentru a obține o friptură de vită fragedă și suculentă, ai nevoie de o bucată de carne de calitate. Aceasta nu trebuie să fie foarte groasă, însă ar trebui să fie împănată cu grăsime, pentru ca friptura să fie delicioasă. Caută o carne care să aibă acele firicele de grăsime vizibile.

Dacă este maturată, carnea de vită va avea un miros și o culoare aparte atunci când este scoasă din ambalaj. Las-o să se aerisească 10 minute, înainte de a o găti. Carnea de vită nu se spală înainte de a fi prăjită, ci doar se șterge cu șervețele de bucătărie, pentru a elimina apa de pe suprafața ei. Indiferent că o gătești la tigaie sau pe grătar, carnea trebuie să fie la temperatura camerei atunci când o prepari termic. Scoate-o din frigider cu o jumătate de oră înainte, pentru a se încălzi. Dacă este rece, fibrele se contractă și fiptura va ieși tare.

Citește și: La câte grade se face friptura de porc. Ce să faci cu carnea înainte de a o pune pe foc, așa va ieși fragedă și suculentă

Friptură de vită pe grătar

Dacă gătești carnea de vită la grătar, este nevoie ca focul să fie mediu. Șterge bucata de carne cu șervețele și pune-o pe grătar fără să o condimentezi. Friptura de vită se condimentează după ce este gătită, pentru a-i potența gustul. Carnea se lasă pe grătar între 2 și 4 minute pe fiecare parte, în funcție de grosimea bucății, cât de puternic este focul și rezultatul dorit.

Dacă vrei o friptură rare, las-o 2 minute, dacă vrei să fie bine gătită, las-o 4 minute pe fiecare parte. După ce carnea s-a răcorit puțin, tai-o felii subțiri și adaugă fulgi de sare din belșug.

Citește și: Cea mai bună marinadă pentru carnea de pui. Secretul pentru o friptură fragedă și suculentă

Friptură de vită la tigaie

Pentru a găti vita la tigaie ai nevoie de:

  • 2-3 căței de usturoi
  • o crenguță cimbru sau rozmarin
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 cub de unt

Pune o tigaie non-aderentă la încins și adaugă uleiul de măsline. Șterge carnea cu șervețele, pentru a fi complet uscată. Când tigaia s-a încins, pune bucata de vită, usturoiul și ierburile aromatice. Timpul de gătire este similar cu cel pentru grătar: între 2 și 4 minute pe fiecare parte, în funcție de grosimea cărnii și de rezultatul dorit, la foc mediu.

Întoarce friptura și adaugă și untul în tigaie. Când untul s-a topit, înclină tigaia și pune cu o lingură unt peste bucata de carne, astfel încât să nu se usuce. Scoate-o pe o farfurie sau pe un tocător, tai-o felii și adaugă sare peste ea. La final, poți turna peste feliile de friptură și amestecul de unt, usturoi și ierburi aromatice în care s-a gătit carnea.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *