Cum se pregătesc merele pentru plăcintă. Cu ce să le amesteci pentru a obține gustul din copilărie

Ce să faci cu fructele înainte de a le pune în tavă

Scris de: Daoud Andra

11 Oct. 2023

Cum se pregătesc merele pentru plăcintă. Cu ce să le amesteci pentru a obține gustul din copilărie

Plăcinta cu mere este unul dintre deserturile cele mai puternic asociate cu toamna. Nimic nu se compară cu aroma de măr copt și scorțișoară, învelite într-un aluat fraged și delicios. Cum se pregătesc merele pentru plăcintă și ce fel de fructe să alegi pentru un desert ca la mama acasă.

Ce fel de mere se folosesc la plăcintă

Mirosul și gustul plăcintei cu mere le aduc aminte multora de deserturile pe care le preparau mamele și bunicile. Această prăjitură este delicioasă, parfumată și ușor de făcut în orice anotimp, însă este puternic asociată cu toamna, mai ales că merele sunt fructe de sezon.

Livezile și piețele sunt pline de mere aromate și parfumate în această perioadă. Există numeroase soiuri ale acestor fructe, unele fiind ideale pentru a fi savurate ca atare, în timp ce altele sunt potrivite pentru deserturi. Dacă vrei să faci plăcintă, tartă sau orice prăjitură cu mere, alege fructe care au un procent mai mic de apă și care nu sunt foarte dulci.

Merele golden sunt ideale pentru deserturi, având o textură mai uscată decât alte soiuri. Și alte tipuri de mere pot fi folosite la plăcintă, cu condiția să aibă miezul înnecăcios, nu zemos.

Citește și: Cele mai bune mere pentru plăcintă. Secretul ca să iasă fragedă și pufoasă, gustul îți va aminti de copilărie

Ce poti sa faci cu cojile de mere
Merele se curăță și se călesc

Cum se pregătesc merele pentru plăcintă

După ce ai ales merele ideale pentru plăcintă, acestea se spală și se curăță de coajă și de porțiunile lovite sau stricate. Dacă nu le folosești imediat, pune-le într-un vas cu apă și zeamă de lămâie sau oțet, pentru că merele oxidează în contact cu aerul și își vor schimba culoarea.

Majoritatea rețetelor de plăcintă recomandă ca merele să fie călite înainte, pentru a elimina excesul de apă. Pentru a le căli, dă-le prin răzătoarea mare sau taie-le cubulețe. Ține cont că atunci când sunt pe foc și apa se evaporă, merele își vor micșora volumul. Pentru o tavă de plăcintă, ai nevoie de 6-7 mere mari, astfel încât să îți rămână suficientă umplutură.

Citește și: La ce temperatură și cât timp se coace, de fapt, plăcintă cu mere. Secretul ca să iasă pufoasă și gustoasă

Merele rase sau tocate cubulețe se călesc în puțin unt, cu zahăr și scorțișoară. Dacă merele sunt foarte dulci, nu mai este nevoie de zahăr. Dacă sunt acrișoare, se pune o lingură rasă de zahăr pentru fiecare măr. Acestea se călesc până când sucul din ele se evaporă, după care se lasă la răcit.

Ce mirodenii mai poți adăuga la plăcinta cu mere

Atunci când călești merele, pe lângă scorțișoară mai poți adăuga și alte ingrediente care dau aromă fructelor. Cuișoarele, nucșoara și anasonul se potrivesc perfect în combinație cu gustul de măr, atât în plăcintă, cât și la tartă. Nu uita ca dacă adaugi cuișoare sau anason întreg, să le scoți după ce merele sunt călite. Nucșoara poate fi dată pe răzătoare.

Citește și: Ce să adaugi peste plăcinta cu mere la final. Ingredientul secret, dezvăluit de chef Florin Dumitrescu

Dacă vrei să prepari plăcinta cu merele crude, există și această variantă. Nu este obligatoriu să călești merele, ci le poți scurge foarte bine de apă, pentru a le folosi crude. Peste merele rase se presară un praf de sare, se amestecă și se pun într-o strecurătoare. Se apasă foarte bine cu o spatulă sau o lingură, pentru a elimina sucul.

Merele pot fi stoarse și cu mâna, pentru a scoate cât mai mult din zeamă. Apoi, acestea se amestecă cu zahăr și cu scorțișoară și se pun pe foaia de plăcintă. Se întind uniform, se adaugă și a doua foaie de plăcintă și se pune tava la cuptor.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *