Plăcinta cu mere este unul dintre deserturile cele mai puternic asociate cu toamna. Nimic nu se compară cu aroma de măr copt și scorțișoară, învelite într-un aluat fraged și delicios. Cum se pregătesc merele pentru plăcintă și ce fel de fructe să alegi pentru un desert ca la mama acasă.
Mirosul și gustul plăcintei cu mere le aduc aminte multora de deserturile pe care le preparau mamele și bunicile. Această prăjitură este delicioasă, parfumată și ușor de făcut în orice anotimp, însă este puternic asociată cu toamna, mai ales că merele sunt fructe de sezon.
Livezile și piețele sunt pline de mere aromate și parfumate în această perioadă. Există numeroase soiuri ale acestor fructe, unele fiind ideale pentru a fi savurate ca atare, în timp ce altele sunt potrivite pentru deserturi. Dacă vrei să faci plăcintă, tartă sau orice prăjitură cu mere, alege fructe care au un procent mai mic de apă și care nu sunt foarte dulci.
Merele golden sunt ideale pentru deserturi, având o textură mai uscată decât alte soiuri. Și alte tipuri de mere pot fi folosite la plăcintă, cu condiția să aibă miezul înnecăcios, nu zemos.
După ce ai ales merele ideale pentru plăcintă, acestea se spală și se curăță de coajă și de porțiunile lovite sau stricate. Dacă nu le folosești imediat, pune-le într-un vas cu apă și zeamă de lămâie sau oțet, pentru că merele oxidează în contact cu aerul și își vor schimba culoarea.
Majoritatea rețetelor de plăcintă recomandă ca merele să fie călite înainte, pentru a elimina excesul de apă. Pentru a le căli, dă-le prin răzătoarea mare sau taie-le cubulețe. Ține cont că atunci când sunt pe foc și apa se evaporă, merele își vor micșora volumul. Pentru o tavă de plăcintă, ai nevoie de 6-7 mere mari, astfel încât să îți rămână suficientă umplutură.
Citește și: La ce temperatură și cât timp se coace, de fapt, plăcintă cu mere. Secretul ca să iasă pufoasă și gustoasă
Merele rase sau tocate cubulețe se călesc în puțin unt, cu zahăr și scorțișoară. Dacă merele sunt foarte dulci, nu mai este nevoie de zahăr. Dacă sunt acrișoare, se pune o lingură rasă de zahăr pentru fiecare măr. Acestea se călesc până când sucul din ele se evaporă, după care se lasă la răcit.
Atunci când călești merele, pe lângă scorțișoară mai poți adăuga și alte ingrediente care dau aromă fructelor. Cuișoarele, nucșoara și anasonul se potrivesc perfect în combinație cu gustul de măr, atât în plăcintă, cât și la tartă. Nu uita ca dacă adaugi cuișoare sau anason întreg, să le scoți după ce merele sunt călite. Nucșoara poate fi dată pe răzătoare.
Citește și: Ce să adaugi peste plăcinta cu mere la final. Ingredientul secret, dezvăluit de chef Florin Dumitrescu
Dacă vrei să prepari plăcinta cu merele crude, există și această variantă. Nu este obligatoriu să călești merele, ci le poți scurge foarte bine de apă, pentru a le folosi crude. Peste merele rase se presară un praf de sare, se amestecă și se pun într-o strecurătoare. Se apasă foarte bine cu o spatulă sau o lingură, pentru a elimina sucul.
Merele pot fi stoarse și cu mâna, pentru a scoate cât mai mult din zeamă. Apoi, acestea se amestecă cu zahăr și cu scorțișoară și se pun pe foaia de plăcintă. Se întind uniform, se adaugă și a doua foaie de plăcintă și se pune tava la cuptor.