Să faci aluatul perfect pentru cozonac este o artă. Multe gospodine caută răspunsuri la întrebări precum cum să faci un aluat de cozonac pufos. Deși, nu necesită prea multe ingrediente, amestecarea perfectă a acestora și cantitățile exacte reprezintă un pas important pentru a face un cozonac delicios. Dar, pentru ca cozonacul să iasă în evidență pentru pufoșenia sa există anumite tehnici de frământare a aluatului care te ajută să faci un cozonac uimitor de spongios. Iată ce trebuie să faci cu făina cu care se face aluatul de cozonac, pentru ca acesta să iasă pufos.
Iată care sunt ingredientele necesare pentru prepararea unui cozonac pufos:
Iată care este modul de prepararea a aluatului de cozonac, pentru ca acesta să iasă pufos. În primul rând, regula de bază este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Acestea se pregătesc de obicei cu o zi înainte de a prepara cozonacul și se pun într-o încăpere în care este cald.
O ală regulă este ca lichidele să fie doar călduțe, nu fierbinți. În acest caz ne referim la: lapte, ulei, unt. Până și vasul în care se frământă aluatul trebuie să fie cald, dar și uscat.
Mitul conform căruia cozonacul trebuie frământat cu orele, sau cel conform căruia aluatul de cozonac trebuie izbit cu putere este distrus. Este suficient dacă acesta este frământat timp de 20 minute. Atunci când se se desprinde ușor de pe mâini, devine elastic și face bășici, înseamnă că este gata.
Înainte de a pregăti aluatul pentru tăvi este bine ca mâinile și blatul să fie unse cu ulei. Cozonacii trebuie să fie lăsați în tavă să crească, înainte să fie puși la copt. Se ung cu ou bătut cu puțin lapte, înainte să fie băgați la cuptor.
Laptele și uleiul se pun la încălzit. Peste lapte se adaugă: sarea, zahărul, vanilia, precum și jumătate din coaja rasă de lămâie. Cealaltă jumătate de coajă rasă de lămâie se pune în nucă. În momentul în care s-au încălzit, se dau deoparte.
Într-un bol în care se va frământa se pune făina cernută. Se face maiaua astfel: drojdia se fărâmițează, iar peste aceasta se adaugă laptele călduț și puțină făină. După ce se amestecă bine se acoperă și se lasă să crească.
Peste făină se adaugă maiaua, după care se toarnă laptele. Deasupra de pun cele 200 grame de stafide, precum și ouăle și se începe frământatul. Uleiul călduț se va adaugă treptat.
Până devine coca elastică se va mai adăuga câte puțină făină. Peste aluat se toarnă zeama de la o lămâie stoarsă și esență de rom. Pereții bolului se ung cu ulei, precum și coca. Se lasă la crescut la loc cald, pentru 1-2 ore, după ce în prealabil a fost acoperit.