Folosirea aurului pentru mâncare este, deși mai puțin cunoscută, o practică comună în multe restaurante de lux. Într-adevăr, aurul este un metal comestibil și non-alergenic. Lipsit de gust, este folosit în scop pur estetic pentru decorarea mâncărurilor, a produselor de patiserie și chiar a băuturilor. Deși nu a fost identificat niciun risc asociat cu consumul de aur, nici inofensivitatea acestuia nu a fost dovedită. Se pretinde a fi inert din punct de vedere chimic. În Uniunea Europeană este clasificat ca aditiv alimentar, E 175.
Aurul de 24 karate este topit într-un lingou, printr-un proces lung și complex în care coexistă tehnologia avansată și măiestria excelentă. Grosimea lui se micșorează treptat până se transformă într-o panglică subțire, și în final, într-o foiță de aur, aproape transparentă și ușoară ca o pană. Din acest motiv, se manevrează cu multă grijă pentru că se poate rupe sau se poate lipi de orice suprafață. Este disponibil sub formă de foi de aur comestibile, sub formă de pudră sau de fulgi. Foița de aur fiind un material foarte fin si delicat, se recomandă folosirea unei pensule sau a unui clește pentru a decora si colora preparatele.
Profesioniștii în gastronomie îl folosesc pentru a înfrumuseța cocktail-uri și cupe de șampanie, pentru a da o strălucire uniformă suprafeței deserturilor, ciocolatei, înghețatei. Fulgii de aur comestibili sunt perfecți pentru efectele de iluminare. Fabricate prin zdrobirea foilor de aur pur, sunt cea mai versată formă de aur comestibil.
Fulgii de aur comestibili pot fi folosiți pentru a crea preparate asemănătoare pietrelor prețioase. Sunt ideale pentru finger food, preparate cu paste, în bucătăria fusion, deserturi si prăjituri exclusiviste și luxoase. Aurul culinar mai este folosit pentru a auri decorațiunile pe glazura unui tort, sau poate veni sub formă de bomboane, fulgi și alte decorațiuni comestibile.
În lume, sunt multe restaurante unde poți servi un preparat de lux cu praf de aur. De exemplu: Restaurantul Industry Kitchen, din New York este faimos, pentru pizza cu aur de 24k. Compoziția sa: foie gras, trufe și caviar, o face cea mai scumpă pizza din lume. Clienții o pot servi pentru ”modesta” sumă de 2.000 de dolari, cu precomandă de 48 de ore. În Abu Dhabi poți consuma un cappuccino auriu pentru 25 USD. Ciocolata este de asemenea, preferată combinației cu aur. O cutie de bomboane cu ciocolată poate ajunge la prețul de 480 EUR. Și asta nu e tot! Trebuie să crezi că, când vine vorba de gastronomie, bucătarii sunt plini de creativitate! Burgeri, pește, carne, produse de patiserie… Folosirea aurului în gătit nu cunoaște limite.
Aurul comestibil a devenit un lux accesibil: prețul său este foarte asemănător cu cel al condimentelor fine, precum șofranul. În ultimii ani, aurul comestibil a devenit din ce în ce mai popular printre barmanii exclusiviști, cofetarii, producătorii de prăjituri și chiar, pentru uz casnic. Dar folia de aur în sine nu este atât de scumpă. Un pachet de 25 de foi (aur pur de 24k) cu frunze de aur comestibil este disponibil pentru aproximativ 50 EUR. Un borcan cu fulgi de aur comestibil poate costa între 30 și 40 de euro.
Apreciat astăzi de bucătarii din întreaga lume, aurul comestibil este orice altceva decât o noutate în bucătăria contemporană. Utilizarea lui are, dimpotrivă, o istorie milenară. În Mesopotamia antică, foița de aur era un privilegiu exclusiv al meselor regale; în Egipt, praful de aur era folosit pentru a frământa pâinea pentru faraoni, iar în Roma imperială, bomboanele erau stropite cu firimituri de aur.
Folosirea aurului la gătit este, de asemenea, bine documentată în curțile feudale ale Europei medievale. Istoricul Bernardino Corio povestește că în 1368, în timpul căsătoriei lui Violante Visconti cu fiul regelui Angliei, s-au servit nu mai puțin de cincizeci de feluri de mâncare decorate cu aur comestibil: purcei, iepuri de câmp, știucă, păstrăv, prepeliță, potârnichi și chiar un vițel întreg, rumenit complet.
În perioada Renașterii, farmecul strălucitor al aurului a devenit o adevărată manie, atât de mult, încât consiliul orașului Padova a fost nevoit să pună capăt dorinței de a surprinde oaspeții și de a interzice prin lege doar la banchete de nuntă, mai mult de două feluri de mâncare împodobite cu aur ,se servesc pe masă. Avertismentul nu a afectat orașul Veneția din apropiere, unde în ianuarie 1521, cu ocazia unei mari sărbătoare, la Palazzo Venier în cinstea unui prinț napolitan, s-au oferit și stridii acoperite cu foiță de aur. Aproximativ șaptezeci de ani mai târziu, un banchet roman, în onoarea ducelui William de Bavaria a făcut furori: de data aceasta a implicat fazani serviți cu pene acoperite cu picături de aur și pâini prețioase pe frunze de aur și argint.
Pe lângă potențialul său extraordinar de estetic, aurul comestibil a fost popular de secole, deoarece se credea că are proprietăți vindecătoare. Medicul și alchimistul, Paracelsus, secolul al XVI-lea, era convins că aurul și argintul – tratate și diluate corespunzător – promovează și reglează funcțiile cardio-circulatorii și mulți dintre colegii săi foloseau adesea aurul la prepararea medicamentelor, considerându-l ca un adevărat panaceu.
Vezi și Restaurantul din București care face furori printre străini: “Prețurile sunt ridicol de mici