Cum se prepară cârnații de casă. Ce carne se folosește, de fapt. Rețeta tradițională

Cum să prepari cei mai gustoși cârnați de casă
Cum se prepară cârnații de casă. Ce carne se folosește, de fapt. Rețeta tradițională

Cum se prepară cârnații de casă. Cârnații sunt unul dintre preparatele care nu lipsesc de pe masa de Sărbători. În timp ce unii îi cumpără de la măcelărie sau de la supermarket, alții preferă să îi facă singuri, după rețete tradiționale.

Cu toate acestea, dacă te afli în cea de-a doua categorie și vrei să prepari cârnații în casă, ar fi bine să ții cont de câteva trucuri. În primul rând, trebuie să știi ce tip de carne se folosește în rețeta tradițională de cârnați. Iată cum poți face și tu cei mai gustoși cârnați de casă.

Cum se prepară cârnații de casă. Rețeta tradițională

Pentru rețeta de cârnați tradiționali ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg pulpă de porc
  • 1 kg poală (burtă de porc)
  • 30 g de sare
  • 6 g de piper
  • 1 lingură de boia dulce
  • 6 g de cimbru
  • 1 căpățână de usturoi
  • 400 ml de vin alb sec
  • 4 m de intestine de porc

Pentru această rețetă vom folosi cantități egale de pulpă de porc și poală/ fleică de porc. Fleica are o carne dulce, fragedă și de aceea este foarte bună pentru tocături, potrivit rețetei celebrei bucătărese Gina Bradea. Acesta este secretul pentru ca preparatul tău să iasă cu adevărat delicios.

Cârnați de casă. Mod de preparare

Mai întâi trebuie pusă carnea la macerat. Se taie carnea cubulețe și se pune într-un vas. Peste ea se adaugă vinul, usturoiul pisat, piperul și sarea. Amestecăm bine totul, apoi acoperim vasul cu folie și îl punem la firgider până a doua zi. Carnea trebuie să stea la macerat timp de 12-24 de ore. Din când în când trebuie amestecat.

A doua zi scoatem carnea de la frigider, o scurgem bine și o tocăm cu ajutorul cuțitului.

Ulterior, adăugăm cimbrul uscat după ce l-am sfărâmat în palme. Se adaugă și boiaua dulce și se framântă foarte bine. Frământarea trebuie să dureze cam 20 de minute. Compoziția de carne începe să se „lege” și devine mai omogenă, mai tare.

Gustă compoziția și vezi dacă mai trebuie adăugate ingrediente. Îți poți da seama prăjind dou-trei bucăți sub formă de chifeluțe.

Ulterior, trebuie pregătite mațele de porc. Mațele se spală bine cu apă ușor călduță, apoi se lasă în apă rece cu felii de lămâie, portocală sau cu puțin oțet. Apoi se pot folosi.

Pentru fiecare kilogram de carne se folosește 1 metru de mațe, dar este bine să ai o rezervă pentru că unele pot fi rupte.

Dacă ai mai mulți cârnați de umplut, poți utiliza un aparat special, însă pentru această rețetă este suficientă și clasica mașină de tocat pe care o foloseau bunicile noastre.

Se atașează pâlnia și se trece la umplut. Se pune câte o mână de carne în mașina de tocat și se umplu ușor intestinele. Acestea nu trebuie umplute nici prea mult, pentru că riscă să se spargă, dar nici prea puțin pentru a nu rămâne aer.

Când termini de umplut primul maț, îl legi la capăt și îl înțepi din loc în loc cu o scobitoare. În felul acesta, aerul care mai rămâne în cârnați va ieși afară, iar cârnații se vor usca mai bine.

Cârnații gata făcuți pot fi afumați sau lăsați la rece.

Poftă bună!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.1 15 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *