Este deja cunoscut de către toată lumea că ceaiul de ghimbir are multiple beneficia pentru sănătate, însă este foarte important să știi cum să îl prepari corect. Acesta nu trebuie consumat în mod exagerat, ci cu moderație, mai ales dacă iei anumite medicamente.
Ghimbirul este o plantă cu flori care provine din China, aparține familiei Zingiberaceae și este înrudit cu turmericul, cardamomul și galangalul. Partea subterană a tulpinii acestuia este folosită în mod obișnuit ca și condiment și se găsește și în comerț sub denumirea de rădăcină de ghimbir.
Ghimbirul are o istorie foarte lungă de utilizare în diferite forme de medicină tradițională și alternativă. Este cunoscut ă ajută digestia, reduce greața și contribuie la combaterea gripei și a răcelii. Așadar, ceaiul de ghimbir poate să facă parte din rutina ta pentru a-și readuce și pentru a-și îmbunătăți starea de bine.
Pentru a prepara ceaiul de ghimbir ai nevoie de: o bucată de rădăcină de ghimbir de 2-3 centimetri și o cană și jumătate de apă. Se curăță coaja și se taie rădăcina în felii subțiri. Pune apa la fiert, apoi adaugă ghimbirul și lasă-l să fiarbă timp de aproximativ 10 minute. Oprește focul și mai lasă totul în recipient pentru unul, două minute, apoi poți consuma ceaiul. Poți folosi și lămâie. În timpul fierberii, pe lângă ghimbir, adaugă și o jumătate de lămâie feliată. Aceasta poate fi adăugată și la final, după ce stingi focul.
Este recomandat ca ceaiul de ghimbir să fie consumat dimineața, însă îți poți face o ceașcă cu ceai în orice moment al zilei. Atunci când este consumat în primele 30 de minute după ce te-ai trezit, ceaiul de ghimbir ajută organismul să înceapă ziua cu energie. Stimulează metabolismul și contribuie la prevenirea stărilor de greață.
Ceaiul de ghimbir poate fi consumat și seara. Este un aliment natural fără cofeină astfel că nu ar trebui să îți afecteze somnul. În cazul în care ai cumpărat ceai de ghimbir din comerț și observi că îți perturbă somnul este indicat să citești eticheta produsului deoarece e posibil să mai conțină și alte ingrediente pe lângă ghimbir.
Chiar dacă sunt foarte rare aceste efecte, ele există. Atunci când este consumat în doze mari, ghimbirul poate provoca arsuri la stomac, diaree sau iritații ale gurii. Acest tip de ceai nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 2 ani. După vârsta de doi ani ghimbirul este sigur dacă nu se consumă în mod exagerat.