Fructele de pădure sunt printre cele mai aromate și parfumate fructe din care poți prepara dulceață, gem sau sirop. În această perioadă găsim din belșug mure, afine și zmeură, pe care le putem transforma în tot felul de bunătăți pentru iarnă. Cum se prepară dulceața de mure, pentru ca fructele să rămână întregi și să își păstreze forma. Detaliul de care trebuie să ții cont.
Murele sunt printre cele mai aromate fructe de pădure. În funcție de soi, putem găsi mure mai mici sau mai mari, pe care le putem transforma în dulceață sau gem. Pentru a prepara dulceață de mure, este nevoie de fructe bine coapte. Murele trebuie să aibă culoare spre negru, să fie puțin moi și să nu aibă bobițe roșii, necoapte. Dacă fructele nu sunt bine coapte, dulceața va ieși acră.
Pentru a prepara o dulceață de mure ca la carte, trebuie să respecți cantitățile și timpii de fierbere. La fel ca în cazul altor tipuri de dulceață, este recomandat ca dulceața de mure să fie fiartă în doi pași, în zile consecutive.
Citește și: Ingredientul pe care gospodinele desăvârșite îl adaugă în dulceața de cireșe amare. Asta îi dă gust aparte
Se spală murele într-o sită, astfel încât să nu le turtim. Se lasă la scurs, după care se pun într-o cratiță încăpătoare și se adaugă zahărul peste ele. Se lasă așa timp de câteva ore, pentru ca fructele să își lase sirop. Se pune vasul pe foc și se adaugă zeama de lămâie. Aceasta are rolul de a împiedica zahărul să se cristalizeze.
Se pune și zahărul vanilat sau conținutul răzuit al păstăii de vanilie. Când dulceața începe să fiarbă, se îndepărtează spuma de la suprafață și se cronometrează 10 minute din momentul în care dă în clocot, după care se oprește focul.
Se acoperă vasul cu un prosop de bucătărie ud și le lasă să se răcească, după care se dă la frigider. A doua zi, se mai fierbe dulceața încă 10 minute, în același mod. Nu vă faceți griji dacă siropul pare prea lichid, acesta se va lega după ce dulceața este pusă în borcane și se răcește.
După ce a fost fiartă pentru a doua oară, tot timp de 10 minute, dulceața se lasă să se răcorească. Se pune în borcane spălate și sterilizate, care se închid ermetic. Alegeți borcane de dimensiuni mici, astfel încât atunci când le veți deschide, să consumați dulceața cât mai repede.
Dulceața de mure se poate servi cu pâine prăjită și unt, cu clătite sau cu papanași, fiind delicioasă în orice combinație.