Cum se prepară socata, una dintre băuturile delicioase ale copilăriei. Într-o zi însorită de vară, există oare ceva mai răcoritor decât un pahar rece ca gheața de socata? A venit vremea socatei, această băutură tradițională aromată și delicioasă! Pe lângă faptul că are un efect răcoritor, este sănătoasă și pentru organism.
Iată toate detaliile de care ai nevoie, pentru a face acasă acest sirop dulce și parfumat. Rețeta este de fapt foarte ușoară, trebuie doar să ai grijă de anumite lucruri. Când culegi florile de șoc, acestea trebuie să fie dintr-un loc nepoluat, cât mai curat. Aspectul florilor este iar foarte important. Acestea trebuie să fie proaspete, deschise și să nu fie uscate.
Trebuie urmărit cu atenție și calendarul de înflorire. În funcție de zonă, sezonul florilor de soc durează de la sfârșitul lunii mai până la începutul lunii iulie. Acum că știi lucrurile esențiale, iată cum poți prepara chiar la tine acasă această băutură tradițională românească. Îți vom prezenta reteța bunicii pentru un gust ca în copilărie.
15 flori de soc mari;
500 g zahăr tos;
4 linguri de miere;
2 lămâi curate;
3 litri de apă;
Spală foarte bine floarile de soc, culegând orice insectă sau alte impurități. Pune zahărul și mierea într-o cratiță mare să se topească cu 1 litru de apă. Lasă-le ușor să dea în fiert, până se dizolva tot zaharul, apoi se ia de pe foc. Se rade fin coaja de lamaie si se adauga floarile de soc cu capul in jos.
Trebuie să ai grija ca florile sa fie complet scufundate în apă. Stoarce sucul de la una dintre lămâi, apoi feliaz-o pe cealaltă și adaugă totul în apă. Pune capacul peste oală și lasă amestecul într-o parte la infuzat timp de 24 de ore. Apoi toarnă tot amestecul într-un borcan, care va fi așezat afară, la soare.
Pentru ca florile de soc și lămâia să-și lase toată aroma, amestecă din când în când conținutul cu o lingură. În funcție de temperatura de afară, socata poate fi gata în aproximativ 2, 3 zile. Este de preferat să guști socata după primele două zile și să decizi apoi dacă este bună sau prea acidulată. Pentru a-i grăbi fermentarea, poți să folosești și câteva boabe de orez. După ce este gata, socata se strecoară și se pune în sticle care vor fi păstrate la frigider.
Sucul de socată rezistă la frigider 3, 4 zile, timp în care poate avea o aromă plăcută și proaspătă.