Toba de porc se numără printre preparatele tradiționale de Crăciun care nu lipsesc de pe mesele românilor. Aceasta se poate prepara în casă și are un gust deosebit, iar rețeta tradițională îți garantează un rezultat delicios. Cum se prepară toba de casă, pas cu pas, și cum o poți păstra, dacă pregătești o cantitate mai mare.
Preparatele din carne de porc sunt specifice iernii și mai ales sărbătorii Crăciunului. Toba, cârnații proaspeți, piftia din carne de porc, sarmalele și friptura nu lipsesc de pe mesele de Sărbători ale românilor. Chiar dacă acum găsim și în comerț preparate din carne de porc gata făcute, cele mai bune rămân cele pregătite în casă, după rețeta tradițională, care se păstrează neschimbată de generații întregi.
Toba de casă se aseamănă mult la gust cu piftia, având, la bază, ingrediente asemănătoare. Se face din organe de porc, limba, ciolan, picioare, cartilaje și părți de la capul porcului, precum urechi și rât. Acestea sunt fierte bine, tăiate cubulețe și condimentate după gust. În unele zone ale țării, în special în Ardeal, se pune și puțină boia în compoziție, care dă un gust aparte tobei.
Trebuie menționat că toba este diferită de lebăr și caltaboși, deși toate se prepară după rețete similare, ingredientul care predomină fiind organele de porc fierte și tăiate.
Citește și: Cât rezistă carnea de porc la congelator. Perioada în care o poți consuma în siguranță. Mulți români greșesc
Ingrediente:
Se spală bine ciolanul, organele de porc, limba, urechile și râtul. Se pun în apă rece cu oțet și se lasă o jumătate de oră, pentru a ieși mirosul și sângele din ele. Se clătesc sub un jet de apă rece, după care se pun într-o oală pe foc, împreună cu șoriciul, în apă cu sare. Se lasă să fiarbă, iar când apa dă în clocot, se îndepărtează spuma.
Se adaugă foile de dafin și piperul boabe, precum și câțiva căței de ustoroi, pentru aromă. Se lasă la fiert la foc potrivit, până când toată carnea este fragedă și bine gătită. Când toate ingredientele au fiert, se scot și se lasă la răcit, pentru a putea fi tăiate. Zeama nu se aruncă, pentru că veți avea nevoie de ea la final.
Se taie toate bucățile de carne cubulețe sau fâșii potrivite. Se pun într-un vas și se condimentează cu sare și piper după gust. Dacă alegi să pui boia, acum este momentul. Se adaugă și 2-3 polonice din zeama în care a fiert carnea. Aceasta se va închega și va avea rolul de a lega compoziția. Se pune totul în stomacul de porc, care a fost bine spălat și curățat și a stat în apă cu oțet cel puțin o oră înainte.
Se leagă bine capetele cu ață și se pune din nou la fiert, în zeama în care a fiert carnea. Se completează cu apă, dacă este nevoie, astfel încât să fie acoperită complet. Se fierbe la foc potrivit încă o oră, după care se scoate și se lasă la răcit. Toba de casă, clasică, făcută în stomac de porc se poate tăia apoi bucăți și poate fi păstrată la congelator, pentru câteva luni.
Toba de porc se poate pregăti și în borcane, dacă nu ai sau nu vrei să folosești membrană naturală. În cazul în care alegi să o pui la borcan, va fi nevoie de mai multă zeamă, astfel încât să acopere carnea.