Cum se prepară umplutura pentru cozonac, unul dintre cele mai apreciate deserturi de Sărbători. Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar în ziua Nașterii Domnului Isus Hristos, cozonacul nu lipsește de pe mesele românilor. În cazul în care anul acesta vreți să preparați cozonacul acasă, iată mai jos o rețetă ideală. Urmând toți pașii, cu siguranță nu veți da greș.
Rețeta clasică de cozonac se poate face cu diverse umpluturi, în funcție de preferințe. Cu toate astea, preferatul rămâne cel cu nucă și cacao.
Drojdia se dizolvă cu o linguriță de lapte cald și una de zahăr. Peste acestea se adaugă jumătate de lingură de făină. Lăsați la crescut timp de 15 minute. Ulterior, se pregătește aluatul pentru cozonacul cu nucă și cacao.
Se cerne făina într-un castron mare, se încălzește laptele și se dizolvă zahărul și vanilia în laptele cald. Laptele nu trebuie să fie fierbinte ci doar călduț.
Se freacă gălbenușurile cu sare, coaja de lămâie și portocală. Se adaugă în făina cernută maiaua, laptele încălzit și gălbenușurile frecate. Topiți untura și se ungeți mâinile în permanență cu ea în timpul frământării, până ce ajunge să se înglobeze în întregime în aluat.
Frământați maxim 30 de minute. Apoi lăsați să crească într-un vas acoperit, la cald, aproximativ o oră sau până când își dublează volumul.
Bateți albușurile spumă cu zahăr, într-un bol, apoi adăugați cacao, esențe, nucă tocată și amestecați. Nuca se curăță foarte bine. Acestui tip de cozonac i se poate adăuga în umplutură și rahat, după preferințe. Aluatul se împarte în două.
Întindeți fiecare bucată de aluat și ungeți cu jumătate din cantitatea de umplutură. Se tapetează fiecare tavă cu hârtie de copt și se unge cu unt, după care se rulează cozonacii și se așază în tăvi.
Puneți această umplutură în tăvi și lăsați să crească, până ce aluatul ajunge la marginea tăvii. Ungeți cu ou și băgați apoi la cuptorul încălzit la 180 de grade.
Se coc 45 de minute. Important este să nu deschideți cuptorul în primele 20 de minute. Când s-au rumenit cozonacii îi puteți acoperi cu o hârtie de copt, pentru a rămâne cu un aspect plăcut și să nu se ardă.