Cum se prepară umplutura pentru cozonac. Ingredientul care se adaugă pentru un gust special

Rețeta clasică de cozonac se poate face cu diverse umpluturi, în funcție de preferințe.
Cum se prepară umplutura pentru cozonac. Ingredientul care se adaugă pentru un gust special

Cum se prepară umplutura pentru cozonac, unul dintre cele mai apreciate deserturi de Sărbători. Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar în ziua Nașterii Domnului Isus Hristos, cozonacul nu lipsește de pe mesele românilor. În cazul în care anul acesta vreți să preparați cozonacul acasă, iată mai jos o rețetă ideală. Urmând toți pașii, cu siguranță nu veți da greș.

Cum se prepară umplutura pentru cozonac

Rețeta clasică de cozonac se poate face cu diverse umpluturi, în funcție de preferințe. Cu toate astea, preferatul rămâne cel cu nucă și cacao.

Ingrediente aluat:

  • 1 lingură de untură
  • 250 de grame de zahăr
  • 500 de mililitri de lapte cu 3,5% grăsime
  • 50 de grame de drojdie
  • 15 grame de sare (mai puțin de o linguriță)
  • coaja de la o lămâie
  • coajă rasă de portocală
  • esență de vanilie
  • 5 gălbenușuri
  • 1 kg de făină

Ingrediente umplutura de nucă și cacao

  • 50g cacao
  • esență de rom
  • esență de vanilie
  • 500g miez de nucă
  • albușurile de la 5 ouă

Trucuri pentru un cozonac pufos:

  • Ingredientele trebuie să fie păstrate la temperatura camerei înainte să vă apucați de preparat
  • În bucătărie trebuie să fie cald pe tot parcursul pregătirii cozonacului.
  • Vasul în care frămânţi aluatul să fie călduţ. Clătește-l înainte cu apă fierbinte. Apoi trebuie șters foarte bine.
  • Nu folosiți ouă de rață sau gâscă. Folosiți doar de găină.
  • când se pregătește maiaua din drojdie, trebuie să aveți grijă să nu fie fierbinte.
  • Pentru ca albușurile să se bată mai bine și mai repede, se adaugă puțin suc de lămâie și sare în ele, ca pentru bezele.
  • Făina trebuie cernută înainte de a o folosi
  • Cozonacul nu trebuie frământat ore întregi și nici izbit de blat cu putere.
  • În medie sunt de ajuns 20 de minute.

Mod de preparare cozonac cu nucă și cacao

Drojdia se dizolvă cu o linguriță de lapte cald și una de zahăr. Peste acestea se adaugă jumătate de lingură de făină. Lăsați la crescut timp de 15 minute. Ulterior, se pregătește aluatul pentru cozonacul cu nucă și cacao.

Se cerne făina într-un castron mare, se încălzește laptele și se dizolvă zahărul și vanilia în laptele cald. Laptele nu trebuie să fie fierbinte ci doar călduț.

Cum se prepară umplutura pentru cozonac
Cum se prepară umplutura pentru cozonac

Se freacă gălbenușurile cu sare, coaja de lămâie și portocală. Se adaugă în făina cernută maiaua, laptele încălzit și gălbenușurile frecate. Topiți untura și se ungeți mâinile în permanență cu ea în timpul frământării, până ce ajunge să se înglobeze în întregime în aluat.

Frământați maxim 30 de minute. Apoi lăsați să crească într-un vas acoperit, la cald, aproximativ o oră sau până când își dublează volumul.

Umplutura pentru cozonacul cu nucă și cacao se pregătește astfel:

Bateți albușurile spumă cu zahăr, într-un bol, apoi adăugați cacao, esențe, nucă tocată și amestecați. Nuca se curăță foarte bine. Acestui tip de cozonac i se poate adăuga în umplutură și rahat, după preferințe. Aluatul se împarte în două.

Întindeți fiecare bucată de aluat și ungeți cu jumătate din cantitatea de umplutură. Se tapetează fiecare tavă cu hârtie de copt și se unge cu unt, după care se rulează cozonacii și se așază în tăvi.

Puneți această umplutură în tăvi și lăsați să crească, până ce aluatul ajunge la marginea tăvii. Ungeți cu ou și băgați apoi la cuptorul încălzit la 180 de grade.

Se coc 45 de minute. Important este să nu deschideți cuptorul în primele 20 de minute. Când s-au rumenit cozonacii îi puteți acoperi cu o hârtie de copt, pentru a rămâne cu un aspect plăcut și să nu se ardă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.3 59 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *