Indiferent că îți plac gogonelele, castraveții, varza sau conopida murată, dacă vrei să le ai pe toate în același borcan, există o rețetă veche, cu care nu dai greș. Pentru a prepara murături crocante și delicioase, trebuie să ții cont de câteva detalii. Cum se pun murăturile asortate la borcan, câtă sare se folosește și ce să așezi pe fundul vasului.
Un aspect important atunci când prepari murături are legătură cu saramura. Aceasta trebuie să fie suficient de concentrată pentru a ajuta legumele să fermenteze, dar să nu le facă prea acre sau prea sărate. Dacă saramura nu este suficient de concentrată, zeama se poate tulbura, iar murăturile vor fi compromise.
Indiferent ce legume pui la murat, trebuie să ții cont de un aspect: folosește sare specială pentru murături. Sarea grunjoasă, neiodată, este ideală. Sarea fină, iodată, pe care o folosim la gătit, nu are ce să caute în borcanele sau butoaiele cu murături.
Pentru a prepara murături asortate după rețeta clasică, ai nevoie de: legumele preferate, sare, plante aromatice și borcane curate. Poți pune orice fel de legume îți plac, dar în general, cea mai gustoasă combinație este cea de: gogonele, conopidă, castraveți, morcovi și varză roșie. Unele gospodine mai pun în borcan sfeclă roșie, rădăcină de țelină și chiar pepeni mici.
Nu uita de hreanul tăiat bastonașe, care se adaugă în borcan atât pentru aromă, cât și pentru efectul antimicrobian. Astfel, murăturile nu vor face floare. Plantele aromatice au și ele un rol important. Acestea se vor așeza pe fundul borcanului sau al bidonului, înainte de a pune legumele. Poți folosi frunze verzi de țelină și leuștean și crenguțe de mărar și cimbru uscate.
După ce ai pus frunzele și crenguțele pe fundul vasului, adaugă legumele, intercalate. Acestea trebuie să fie așezate astfel încât vasul să se umple și să nu rămână locuri libere. Pentru a prepara saramura, dizolvă 25 g sare grunjoasă (o lingură cu vârf) la fiecare litru de apă. Amestecă până când sarea se dizolvă și toarnă amestecul peste legume, până se umple borcanul.
Vasul se va acoperi cu un tifon sau cu o farfurie, dar nu se închide ermetic. Se lasă în bucătărie, pentru 2-3 săptămâni, timp în care saramura va începe să fermenteze și va face floare. Se îndepărtează depunerea de deasupra și se vântură murăturile. Se scoate saramura, se amestecă și se pune la loc peste murături.
Când zeama este complet limpede, după 2-3 săptămâni, borcanele sau bidoanele pot fi închise ermetic și depozitate în beci sau în cămară. O altă modalitate de a vântura zeama de murături este să sufli aer cu un furtun sau o țeavă în vas, pentru a agita lichidul.