Cum se pune varza în butoi, de fapt. Greșeala majoră care strică tot gustul

Secretul unor murături perfecte
Cum se pune varza în butoi, de fapt. Greșeala majoră care strică tot gustul

Românii adoră varza murată, iar sezonul acesteia se apropie din nou. Și deși gospodinele de peste tot din țară pregătesc multe preparate pentru iarnă, printre care murături, dulcețuri, zacuscă și diverse conserve, varza murată este regina cămarelor de iarnă, aceasta fiind folosită mai ales de Crăciun și Revelion pentru sarmale delicioase. Totuși, nu toată lumea știe cum se pune varza corect în butoi. Noi vă explicăm cum!

Cum se pune corect varza în butoi

Românii iubesc produsele tradiționale, iar în topul lor se află și varza murată. Aceasta este folosită de gospodine la sarmalele pentru Crăciun sau Revelion, varză călită cu afumătură sau salate asezonate cu puțin ulei și piper. Indiferent de cum alegi să te bucuri varza murată, aceasta trebuie să fie preparată ca în cărțile de bucate pentru a avea un gust perfect.

Nu toate bucătăresele cu experiență cunosc trucurile care să le ajute în această situație. În primul rând, nu toate verzele sunt potrivite pentru a fi puse la murat. Cele mai bune sunt cele cu frunze subțiri, dar ferme, fără găuri lăsate de dăunători sau urme de boli și cu căpățânile pline. Pentru a pune varza la murat îți trebuie

  • Varză albă – 15 kg
  • Apă – circa 1 litru la fiecare kg de varză
  • Sare grunjoasă – o lingură plină pentru fiecare litru de apă
  • Sfeclă roşie – 1-2 bucăţi
  • Busuioc – o crenguţă
  • Mărar – 2-3 tulpini

Pașii necesari pentru a pune varza la murat

Majoritatea specialiștilor recomandă ca varza să fie pusă la murat întreagă, dar cu cotorul scobit. Cu toate astea, se poate pune în butoi și tăiată pe jumătate, dacă nu încape întreagă, dar și cu tot cu cotor. Atenție, însă! Primele două straturi de frunze trebuie să îndepărtate înainte de a fi puse la murat. Dacă nu vei face asta, riști să strici produsul final, cauza fiind impuritățile de pe suprafața verzelor necurățate.

În cazul în care nu ai de gând să folosești varza murată pentru sarmale, poți să o tai și în patru pentru a încăpea mai multă în recipientul ales. Adaugă și sfeclă roșie curățată de coajă pentru o culoare plăcută și gust. De asemenea, este nevoie de tulpini de mărar, boabe de piper, bastonașe de hrean și sare mare. Opțional, poți pune și bucăți de gutui.

Unele gospodine aleg să pună pe fundul butoiului câteva frunze de busuioc pentru un miros și aromă deosebite. Tu, dacă nu îți place gustul, poți să sari peste acest pas. Pune apă fiartă peste legume și lasă totul în butoi pentru cel puțin două săptămâni le fermentat. Mai verifică din când în când starea verzei. Ai grijă ca varza să fie complet acoperită de apă, altfel se va strica.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *