Cum se scrie corect agheasmă-aghiasmă sau agheazmă. Varianta acceptată, conform DOOM

Cum se scrie corect agheasmă-aghiasmă sau agheazmă. Boboteaza sau Botezul Apelor este una dintre cele mai importante sărbători din an
Cum se scrie corect agheasmă-aghiasmă sau agheazmă. Varianta acceptată, conform DOOM

De-alungul timpului, o serie de controverse s-au iscat pe marginea acestui subiect. Apa sfințită de preoți ajunge în casele credincioșilor, iar aceștia o consumă mai multe zile la rând pentru a avea noroc tot anul. Boboteaza se sărbătorește an de an pe 6 ianuarie, iar pe 7 ianuarie este prăznuit Sfântul Ioan. În ceea ce privește apa sfințită mulți credincioși se înrtreabă cum se scrie corect agheasmă-aghiasmă sau agheazmă?

Cum se scrie corect agheasmă-aghiasmă sau agheazmă

Boboteaza sau Botezul Apelor este una dintre cele mai importante sărbători din an. În această zi, credincioșii care participă la slujbă primesc apă sfințită. Despre această apă se spune ca ar avea proprietati vindecatoare. Puțini sunt însă, cei care știu care este, de fapt, varianta corectă dintre agheasmă-aghiasmă sau agheazmă.

Cum se scrie corect agheasmă-aghiasmă sau agheazmă
Cum se scrie corect agheasmă-aghiasmă sau agheazmă

De cele mai multe ori ați întâlnit mai multe denumiri pentru apa sfintită: fie agheasma, fie aghiazma sau chiar aghiazma.

Ei bine, singura forma corectă și acceptata de catre DOOM – Dictionarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, este cea de agheasmă.

Agheasma este de două feluri:

  • Agheasmă Mare- cea sfințită cu ocazia Bobotezei
  • Agheasmă Mică- pe care preotul o sfințește cu diferite ocazii, cum ar sfeștaniile care se organizează în casa credincioșilor.

Dictionarul Explicativ al Limbii Române, Dex, varianta online, acceptă și termenul aghiasmă, însă și o serie de arhaisme și regionalisme.

  • În Banat, apa sfințită se numește iasma, iar în zona Munteniei, aiasmă.
  • Agheasma este un cuvânt care provine din slavonă, agiazma, și denumește atât apa sfințită de preoți, cât și slujba care se ține în acest scop.
  • Despre agheasma mare, adica cea sfintita de Bobotează, trebuie să știți că se spune că are puterea de a sfinți și de a tamadui de-a lungul întregului an.

Rugăciune de Bobotează

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Unule născut din Tatăl mai înainte de toti vecii. Lumină din Lumină, care luminezi toate, care nestricat Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria. Și ai venit în lumea aceasta pentru mântuirea noastră. Tu însă nu ai răbdat să vezi neamul omenesc muncit de diavolul. Și pentru aceasta în luminată zi a Dumnezeieștii Tale Arătări ai venit la Iordan la păcătosi. Și la vameși ca să Te botezi de la Ioan, fără de păcat fiind.

Ca să împlineşti toată dreptatea şi să speli în apele Iordanului păcatele întregii lumi ca un Miel al lui Dumnezeu. Să le iei asupra Ta şi să ne mântuieşti cu Cinstit Sângele Tău.

Pentru aceasta Te-ai afundat în apele Iordanului, ai deschis cerul cel închis de Adam şi Duhul Sfânt a venit peste Tine ca un porumbel.

Tu ai luminat şi ai îndumnezeit firea noastră şi Dumnezeiescul Tău Părinte Ti-a vestit bunăvoirea Sa, pentru că ai implinit voia Lui.

Și ca un om ai primit păcatele şi prin junghiere Te-ai gătit, după cum Tu Însuţi ai grăit. “Pentru aceasta Mă iubeşte Tatăl, pentru că Eu Îmi pun sufletul, ca iarăsi să-L primesc”. Și, astfel, în această prealuminată zi, Tu, Doamne, ai pus începutul mântuirii noastre.

Rugăciune puternică de Bobotează

Pentru aceasta toate puterile cereşti se bucură si toată făptura se veseleşte, asteptând slobozire din stricăciune zicând.

“A venit luminarea, s-a aratat harul si izbăvirea, lumea se luminează si oamenii se umplu de bucurie. Să se veselească acum cerul si pământul si toată lumea să se bucure, râurile să salte, izvoarele, lacurile, adâncurile si mările să dăntuiască, că prin Dumnezeiescul Botez astăzi s-a sfinţit firea lor.

Să se bucure astăzi şi adunarea oamenilor, că firea lor capătă astăzi starea cea dintâi si toti să cânte cu bucurie: Este timpul Arătării lui Dumnezeu. Veniti cu mintea la Iordan să vedem privelişte mare: Hristos vine spre Botez, Hristos vine la Iordan, Hristos îngroapă în apă păcatele noastre, Hristos merge să caute oaia cea rătăcită şi o găseşte şi o duce în rai”.

Această taină Dumnezeiască păzind, iubitorule de oameni, Doamne, învredniceste-ne pe noi, cei ce însetăm după glasul Tău, să venim la Tine. Izvorul cel pururea dătător de viaţă, să scoatem apa harului Tău şi iertarea păcatelor şi să trăim în veacul de acum în curătie si feciorie, în dreptate si cucernicie.

Aşteptând nădejdea cea fericită si arătarea slavei Tale, a Marelui Dumnezeu şi Mântuitorului nostru, pentru că nu ne mântuieşti numai după faptele noastre, ci cu marea Ta milostivire si cu înnoirea Sfântului Tău Duh, în baia nasterii din nou.

Ca îndreptaţi cu harul Tău să fim moştenitori ai vieţii veşnice în împărătia Ta, unde ne învredniceste să slăvim, împreună cu toţi sfinţii, Preasfântul Tău Nume cu Părintele Tău fără de Început şi cu Preasfântul şi Bunul si de Viată Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.2 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *