Cum se scrie un acatist. În ce ordine trebuie să enumeri persoanele și ce este bine să specifici la final

Înainte ca Acatistul să ajungă pe masa preotului, trebuie să fie scris corect. Nu este suficient să enumerați pe hârtie dorințele
Cum se scrie un acatist. În ce ordine trebuie să enumeri persoanele și ce este bine să specifici la final

Cum se scrie un acatist, care va fi citit de preot în timpul slujbei. Atunci câmd vine vorba despre Acatist, lucrurie sunt foarte profunde. Astfel că, atunci când credincioșii îl fac, trebuie să ia în considerare mai multe lucruri. Slujba în sine a Acatistului este confundată cu unele cereri speciale pe care oamenii le alcătuiesc. Iată cum se scrie un acatist.

Cum se scrie un acatist corect

Înainte ca Acatistul să ajungă pe masa preotului, trebuie să fie scris corect. Nu este suficient să enumerați pe hârtie dorințele și să adăugați numele membrilor din familie.

Ordinea persoanelor pe care le enumerați este foarte importantă

Este mai mult de atât, motiv pentru care, atunci când mergeți la biserică pentru Acatist, luați în considerare elementele necesare. Iată cum se scrie un Acatist și ce trebuie să faci când ajungi cu foaia de hârtie care ajunge la preot.

Cum se scrie un acatist, pas cu pas

Iată ce pași să urmați, atunci când scrieți un Acatist corect, pe care preotul îl va citi în biserică, în timpul slujbei.

  • Treceți pe Acatist data în care vă aflați, în partea de jos a foii
  • Specificați numărul de zile pentru care vrei să ți se citească acatistul (7 zile, 10 zile, 30 de zile, 40 de zile etc).
  • Sub cuvântul Acatist specificați dacă acesta este pentru vii sau morți.
  • Enumerați unele sub altele, prenumele persoanelor pentru care dorești ca preotul să se roage.

Atenție! Ordinea în care sunt trecute prenumele celor pe care vreți să îi enumerați în Acatist, este foarte importantă. Nu puneți prenumele la voia întâmplării. Iată care este ordinea pe care trebuie să o respectați.

Ordinea persoanelor pe care trebuie să le enumerați în Acatist

  • Preotul care te-a botezat
  • Preotul care te-a cununat
  • Preotul care îți este duhovnic
  • Naşii de botez
  • Naşii de cununie
  • Părinţii şi fraţii
  • Socrii și cumnații
  • Tu, soțul și copiii
  • Finii de cununie
  • Finii de botez
  • Bunici, unchi, mătuşe, verişori etc.
  • Prieteni

Ordinea nu este obligatorie, însă este esențială în cazul în care vreunui prenume trebuie să i se acorde mai multă importanță. Preotul va ține cont de acest lucru atunci când va citi Acatistul. De cele mai multe ori, persoanele care au contribuit la formarea noastră spiritual sunt în capul listei.

Ce să scrieți la finalul Acatistului

Dacă Acatistul este pentru cei vii ( trebuie precizat acest lucru), atunci la final treceți formul următoare: „Mulțumim Domnului pentru toate cele dăruite și ne rugăm pentru…”. Se adaugă apoi fiecare dorință care vreți să se îndeplinească pe viitor pentru familie și cei dragi.

În cazul în care vorbim despre un Acatist pentru cei morți, lucrurile stau altfel. Acesta se încheie cu formula: „Cu tot neamul lor cel adormit’. Ultimul cuvânt care apare pe ambele acatiste este Amin”

Ce este Acatistul

Acatistele sunt rugăciuni prin care putem cere mai ales mijlocirea Sfinților pe lângă Dumnezeu. Acestea ne ajuta sau ne izbăvește la vreme de nevoie și de necaz. Este foarte important feul în care este scris și citit, Acatistul. Felul în care se face acest lucru, este de asemenea important.

Slujba Acatistului unui sfânt se citeşte de regulă în ziua prăznuirii sale, fie dimineaţa, înaintea săvârşirii Sfintei Liturghii, fie seara, după slujba Vecerniei.

„Acatist înseamnă în primul rând, slujba liturgică alcătuită de Biserică în cinstea unui sfânt. S aduce acestuia laudă pentru viaţa sa minunată şi pentru minunile pe care le lucrează în viaţa credincioşilor. Pe lângă Acatistele închinate sfinţilor, avem şi Acatiste închinate Mântuitorului sau Maicii Domnului”, precizează biserica Ortodoxă.

Rugăciune Acatist la vreme de necazuri și încercări

Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și datatorule de viață, vino și Te sălăsluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toata întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi!
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi!
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi!
Slavă Tatălui și Fiului și Sfantului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Preasfânta Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru Numele Tău.

Doamne miluiește, Doamne miluiește, Doamne miluiește.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.4 161 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *