Cum se spală corect părul, astfel încât să nu se mai îngrașe așa de repede? Felul în care arată părul după ce este uscat și coafat depinde de cum îl speli. Poate ai observat că, atunci când este spălat la coafor, părul arată diferit față de când îl speli acasă și se menține impecabil mai multe zile. Iată ce să faci pentru a obține un efect similar acasă!
Părul are nevoie de grijă și atenție în fiecare zi, mai ales când vine vorba despre spălat. Este pasul cel mai important, de care depinde atât sănătatea, cât și aspectul părului. În ceea ce privește frecvența spălărilor, aceasta depinde de mulți factori. În primul rând, de tipul de scalp: dacă ai un scalp gras, va fi nevoie să speli părul mai des. Dacă ai un scalp uscat, pot trece mai multe zile până când va fi nevoie să speli din nou părul.
De asemenea, trebuie să ții cont de produsele pe care le aplici pe păr. Dacă folosești constant spumă, fixativ, ceară sau gel de păr, trebuie să știi că aceste produse îmbâcsesc părul și va fi nevoie să îl speli mai des. Poți folosi și șampon uscat, pentru a amâna spălarea părului cu o zi.
În ceea ce priveste spălarea în sine, aceasta trebuie făcută cu produsele potrivite. Atunci când alegi șamponul, balsamul și masca, ține cont de tipul de scalp și de păr și de nevoile specifice. Optează, pe cât posibil, pentru produse profesionale.
Umezește bine părul, însă ai grijă ca apa să fie călduță, nu fierbinte. Aplică o cantitate potrivită de șampon (aproximativ o lingură) pe scalp și masează bine peste tot, folosind buricele degetelor. Șamponul se aplică doar la rădăcină, după care îl vei trage în jos, pe lungime. După ce ai masat câteva minute scalpul și părul pe lungime, clătește cu apă călduță.
Repetă pasul, pentru ca părul să se spele bine. Prima șamponare are rolul de a îndepărta produsele de styling și praful din păr, iar a doua curăță în profunzime. La a doua șamponare poți aplica o cantitate mai mică de șampon, diluată cu apă. După ce ai clătit șamponul, aplică balsam sau mască, însă doar pe lungimea părului, adică de la jumătate în jos.
Citește și: Cum se spală corect părul gras. Cea mai eficientă metodă, recomandată de experți
Aceste produse de îngrijire nu se aplică niciodată la rădăcină. Lasă să acționeze câteva minute, după care clătește cu apă călduță, din abundență. Acoperă părul cu un prosop care să absoarbă apa. Evită să îl storci sau să îl ștergi agresiv, pentru a nu rupe firele de păr.
O greșeală majoră pe care o fac multe femei este că folosesc apă fierbinte. Aceasta închide foliculii capilari, astfel că părul se va încurca mai tare. Ultima clătire ar trebui să fie făcută cu apă călduță spre rece. O altă greșeală este clătirea insuficientă. Atunci când balsamul sau masca nu sunt clătite bine, rămân pe firul de păr și îl încarcă.
Alegerea produselor potrivite este extrem de importantă. Nu folosi șampon anti-mătreață dacă nu ai această problemă. De asemenea, dacă ai un scalp sensibil, optează pentru produse special concepute pentru acest tip de scalp. Un produs greșit ales poate agrava problema deja existentă.
Citește și: De ce să nu-ți speli niciodată părul cu apă fierbinte. Greșeala majoră
Spălarea părului prea des sau prea rar este o altă greșeală. Părul se spală la nevoie, în funcție de cât de repede se îngrașă. Nu este recomandată spălarea zilnică, decât dacă vorbim despre un păr foarte gras sau coafat excesiv. De asemenea, nu se recomandă folosirea excesivă a șamponului uscat, pentru a amâna spălarea. Acesta se aplică o dată, pentru a amâna spălarea părului cu o zi.