Cum se usucă corect florile de tei. Așa nu vor mucegăi și își vor păstra parfumul

Regulile simple de care trebuie să ții cont atunci când culegi florile de tei.
Cum se usucă corect florile de tei. Așa nu vor mucegăi și își vor păstra parfumul

Ne aflăm la mijlocul lunii iunie, momentul în care florile de tei, ajunse la maturitate, ne încântă simțurile cu explozia lor de parfum și aromă. Dar pe lângă acest aspect, florile de tei sunt sunt și benefice pentru oganism. Cine nu cunoaște gustul și proprietățile ceaiului de tei? Mulți români aleg să culeagă flori și frunze de tei pentru a se bucura de un ceai delicios și curativ. Dar pentru a fi sigur că pui la uscat cele mai bune flori de tei, trebuie să ții cont de câteva aspecte importante ce țin de momentul în care sunt culese și modalitatea de uscare a acestora.

Cum se usucă corect florile de tei

În primul rând, este necesar să știi că florile de tei trebuie culese la momentul potrivit. Iar momentul potrivit este atunci când sunt în plină înflorire, respectiv după mijlocul lunii iunie.

La fel de important este și momentul din zi în care sunt culese. Ideal ar fi să le culegi la prânz, când florile sunt deschise complet. Dacă în ziua precedentă a plouat, recomandat este să mai aștepți încă o zi pentru a le culege.

De preferat este să nu culegi frunzele cu pete, îngălbenite sau afectate de dăunători. De asemenea, evită pomii aflați pe marginea șoselelor, deoarece florile și frunzele sunt pline de praf și noxe.

Citete și: Cu ce trebuie să stropești trandafirii după ce înfloresc. Așa vor avea flori spectaculoase în fiecare an

Uscarea și depozitarea florilor de tei

Pentru a te bucura de un ceai parfumat și dulceag, trebuie să ții cont nu doar de aspecte ce țin de recoltarea corectă a florilor, ci și de uscarea și depozitarea acestora.

Florile de tei au nevoie de 4-10 zile pentru a se usca corect. Sub nicio foră nu ține florile de tei sub lumina directă a soarelui. Astfel își vor pierde culoarea aurie și parfumul, iar ceaiul nu va avea un gust prea plăcut.

O uscare corectă a florilor de tei presupune respectarea câtorva pași simpli:

  • sortează florile, dar nu le spăla, altfel și vor pierde parfumul și există riscul să mucegăiască. Elimină toate reziduurile și iarba existente printre ele. Lasă florile așa cum sunt, cu tot cu frunze, și nu le toca înainte de a le usca;
  • așează florile de tei pe o cârpă curată, hârtie pergament sau tăvi întinse. Stratul de flori trebuie să fie cât mai subțire pentru a se putea usca mai repede și a elimina riscul de mucegăire. Acoperă-le cu tifon curat pentru a le proteja de insecte și praf;
  • usucă florile de tei într-o încăpere bine ventilată, în care umiditatea să nu fie prea crescută;
  • amestecă frunzele și florile ușor o dată sau de două ori pe zi;
  • florile de tei se usucă de regulă cam în 4 – 10 zile. După ce s-au uscat, florile de tei au o culoare gălbuie sau galben-deschis, o structură fragilă și se rup ușor.

Citește și: Cu ce trebuie să stropești bujorii pentru o înflorire bogată. Secretul pentru a avea o grădină spectaculoasă

După uscare, florile și frunzele de tei se toacă mărunt și se depozitează în borcane de sticlă, pungi de hârtie sau săculeți de iută. Acestea trebuie să fie păstrate într-o încăpere răcoroasă și uscată.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *