Ne aflăm la mijlocul lunii iunie, momentul în care florile de tei, ajunse la maturitate, ne încântă simțurile cu explozia lor de parfum și aromă. Dar pe lângă acest aspect, florile de tei sunt sunt și benefice pentru oganism. Cine nu cunoaște gustul și proprietățile ceaiului de tei? Mulți români aleg să culeagă flori și frunze de tei pentru a se bucura de un ceai delicios și curativ. Dar pentru a fi sigur că pui la uscat cele mai bune flori de tei, trebuie să ții cont de câteva aspecte importante ce țin de momentul în care sunt culese și modalitatea de uscare a acestora.
În primul rând, este necesar să știi că florile de tei trebuie culese la momentul potrivit. Iar momentul potrivit este atunci când sunt în plină înflorire, respectiv după mijlocul lunii iunie.
La fel de important este și momentul din zi în care sunt culese. Ideal ar fi să le culegi la prânz, când florile sunt deschise complet. Dacă în ziua precedentă a plouat, recomandat este să mai aștepți încă o zi pentru a le culege.
De preferat este să nu culegi frunzele cu pete, îngălbenite sau afectate de dăunători. De asemenea, evită pomii aflați pe marginea șoselelor, deoarece florile și frunzele sunt pline de praf și noxe.
Pentru a te bucura de un ceai parfumat și dulceag, trebuie să ții cont nu doar de aspecte ce țin de recoltarea corectă a florilor, ci și de uscarea și depozitarea acestora.
Florile de tei au nevoie de 4-10 zile pentru a se usca corect. Sub nicio foră nu ține florile de tei sub lumina directă a soarelui. Astfel își vor pierde culoarea aurie și parfumul, iar ceaiul nu va avea un gust prea plăcut.
O uscare corectă a florilor de tei presupune respectarea câtorva pași simpli:
Citește și: Cu ce trebuie să stropești bujorii pentru o înflorire bogată. Secretul pentru a avea o grădină spectaculoasă
După uscare, florile și frunzele de tei se toacă mărunt și se depozitează în borcane de sticlă, pungi de hârtie sau săculeți de iută. Acestea trebuie să fie păstrate într-o încăpere răcoroasă și uscată.