Un nou proiect de lege, cu privire la acordarea voucherelor de vacanță și tichetelor de masă, elaborat de Ministerul Finanțelor, vine cu modificări importante pentru salariați. Documentul, publicat recent, schimbă regulile de acordare a acestor beneficii fiscale. Cum se vor acorda tichetele de masă și voucherele de vacanță începând de anul viitor, potrivit legii. Se schimbă și valoarea acestora de la 1 ianuarie.
Salariații care primesc tichete de masă și vouchere de vacanță trebuie să știe că Ministerul Finanțelor a modificat legea. În proiectul publicat recent se arată că, începând din 2024, va exista un plafon pentru bugetarii care beneficiază de aceste drepturi. Vor primi tichete de vacanță doar cei care au salarii mai mici sau egale cu 14.000 de lei brut, se arată în document.
Se modifică și valoarea voucherelor de vacanță, care în prezent este de 1.450 de lei pe an. Potrivit proiectului de lege, din 2024, acestea vor crește la 1.600 de lei. Tichetele de vacanță pot fi folosite pentru a achita cazare, bilete de transport, mâncare sau alte cheltuieli legate de vacanță. Acestea au o valabilitate de un an, din momentul în care au fost emise. Dacă nu sunt folosite în 12 luni, ele expiră.
Citește și: Tichete educaționale de 500 de lei 2023. Unde trebuie depuse cererile și care este data-limită
”Cheltuielile privind voucherele de vacanţă sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană”, se menţionează în Expunerea de motive ce însoţeşte proiectul de lege, consultat de Agerpres.
Noua lege vine și cu precizări importante privind tichetele de masă. Ministerul Finanțelor propune ca valoarea acestora să nu depășească, anual, contravaloarea a două salarii minime brute pe țară, valoare luată în considerare la data de 1 ianuarie 2019.
„Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizaţia de hrană/tichete de masă/norma de hrană indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele preţului de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, începând cu ianuarie 2025”, se mai arată în documentul citat.
Cu câteva zile înainte de publicarea proiectului de lege, premierul Marcel Ciolacu a venit cu precizări legate de tichetele de masă. Prim-ministrul a spus că valoarea acestora urmează să crească la 40 de lei, de la 1 ianuarie, și a spus cum vor fi impozitate. Bugetarii care au venituri de peste 8.000 de lei net nu vor mai primi tichete de masă de anul viitor, a precizat șeful Guvernului.
Citește și: Până când pot fi folosite voucherele de vacanță 2023. Data la care expiră
”Nu va fi nimic impozitat, la orice venit se plăteşte CASS, nimeni nu va pierde, ştiţi foarte bine că s-au mărit de la 30 de lei la 35 de lei şi urmează de la 1 ianuarie la 40 de lei. Am înţeles, dvs nu aveţi nevoie de aceşti bani, dar vă fac o socoteală că ştiu că acele tichete se dau într-un număr destul de consistent în acest moment, cu adevărat nu se vor mai da în sistemul bugetar tichete de masă pentru cei care au venituri peste 8.000 de lei net”, a spus Marcel Ciolacu.