Sarmalele fie de post, fie cu carne sunt cele mai apreciate mâncăruri tradiționale. Fiecare gospodină își are rețeta ei preferată împreună cu propriile secrete de preparare a sarmalelor. În funcție de regiune, sarmalele se prepară după rețete diferite, chiar și mărimea sarmalelor este diferită. De exemplu, în Moldova, de sărbători, sarmalele se fac de mărime mică, pe când pentru mâncarea de fiecare zi, se fac de mărime medie. Pentru sarmalele de post sunt foarte multe rețete, cu diferite umpluturi, cum ar sarmale cu nuci sau cu prune uscate, cu legume, cu orez, etc.
Trucuri pentru prepararea celor mai bune sarmale de post
Hai să afli care sunt trucurile pentru a prepara cele mai bune sarmale de post.
Cum se pregătesc ingredientele de bază pentru sarmale
1.Varza murată
- dacă este prea sărată sau prea acră, limpezește foile de varză în apă rece. Lasă varza în apă rece timp de 20-30 de minute.
- pentru sarmale se folosesc doar frunze de varză fine, fără nervuri groase
- pregătește 2-3 verze de la care poți alege cele mai bune frunze pentru sarmale. Frunzele mici se toacă și se pun la fundul oalei.
- în funcție de mărimea dorită a sarmalelor și pentru a-ți fi mai ușor să le împăturești, taie frunzele de varză în forme dreptunghiulare
2. Orez
- cel mai bun orez pentru sarmale este orezul alb, cu bob rotund. Acum există mărci de orez, unde pe ambalaj este specificat ”orez pentru sarmale”.
- înainte de a pune orezul în compoziție se călește crud în tigaie cu ceapa și morcovul.
- după ce ai călit orezul, adaugă în tigaie o cană cu apă și lasă până aproape de fierbere. Astfel, garantat, orezul va fi fiert în sarmale.
- pentru a ieși sarmalele tari și legate, cantitatea de orez va fi dublă față de cantitatea de legume
3. Umplutura pentru sarmale
- pentru cele mai gustoase sarmale folosește ceapă și morcov. Acestea se mărunțesc fie în robotul de bucătărie, fie se rad pe răzătoare. Într-o tigaie se călesc mai întâi ceapa, până devine translucidă, după care se adaugă morcovul.
- dacă vrei să folosești nuci la amestecul pentru sarmale, acestea se hidratează înainte și se pun la călit împreună cu ceapa și morcovul.
- dacă pui ciuperci în umplutură, de asemenea acestea se călesc împreună cu legumele.
- în legumele călite se mai pot adăuga bulion sau pastă de tomate, care se va fierbe cu legumele și orezul.
- umplutura se condimentează cu cimbru, chimen măcinat, mărar, scorțișoară, boia de ardei, etc. și bineînțeles, sare și piper.
- o lingură de umplutură este suficientă pentru o singură sarma.
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Cum se fierb sarmalele de post
- cantitatea de lichid pentru a fierbe sarmalele, trebuie să ajungă până la ultimul strat de sarmale.
- la baza vasului în care vor fi gătite sarmalele, cât și între straturile de sarmale, se așază un strat de varză tocată mărunt.
- după ce se aranjează straturile de sarmale se toarnă suc de roșii și apă.
- cele mai bune sarmale se gătesc la cuptor, în oale ceramice sau de lut. În acest mod, vor fi gata în aproximativ 2 ore. Temperatura de gătire la cuptor este de 160 de grade.
- se pot fierbe și pe aragaz, la foc mic, sub capac. Durata de fierbere este de aproximativ 2-3 ore.
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!