Iarna, când dorești să savurezi o felie de zacuscă și te îndrepți către cămară pentru a lua un borcan, abia aștepți să-l deschizi. Totuși, te oprești brusc când observi că ceva nu pare în regulă. Începi să te întrebi dacă nu cumva toate conservele tale s-au stricat. Cum poți să afli dacă acele conserve mai sunt bune sau nu?
În majoritatea cazurilor, semnele că ceva nu este în regulă cu conservele tale pot fi observate înainte de a le consuma. Uneori, greșelile pot apărea în timpul procesului de conservare, ori borcanele sau capacele lor pot avea defecte pe care nu le-ai observat inițial.
Pentru cei cu simțul olfactiv mai puțin antrenat în detectarea conservelor alterate, există câteva semne pe care trebuie să le iei în considerare pentru siguranța stomacului tău.
Citește și: Cât bulion se pune de fapt la zacuscă. Secretul gospodinelor pentru un gust echilibrat
Mirosul
De obicei, primul semn care indică că ceva nu este în regulă cu o conservă este mirosul. În cazul unei conserve alterate, mirosul poate fi înțepător, acid sau poate aminti de fermentație, așa că este posibil să observi și apariția musculițelor în jurul ei. Aceste semne sugerează că conserva a suferit un proces de fermentare nedorit și nu mai este bună pentru consum.
Consistența
Mirosul acrișor este însoțit de o schimbare în textura conținutului conservei, cauzată de bulele de aer care se formează în timpul procesului de fermentare.
Dacă privești cu atenție, vei observa chiar aceste bule de aer în compoziție. Atunci când acest lucru are loc, produsele în conserve, cum ar fi zacuscă, devin uneori mai granulate și nu mai au aceeași omogenitate ca la început.
Culoarea neobișnuită
Când fructele și legumele sunt conservate, ele își modifică culoarea naturală. Cu toate acestea, odată ce au fost introduse în borcan și au trecut prin procesul de sterilizare, culoarea lor rămâne stabilă, cu excepția cazului în care conținutul borcanului se deteriorează.
Mucegai ori spumă apărute la suprafață
Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil ca o bacterie să fi supraviețuit în borcan. Acest fenomen poate fi influențat de modul de depozitare și poate fi accentuat de închiderea necorespunzătoare a borcanului.
Presiune adunată în borcan
Dacă deschizi borcanul sau sticlă și conținutul iese cu forță, asemănător cu efervescența șampaniei, este un semn clar că nu ar trebui să consumi conținutul respectiv. Acest comportament indică în mod obișnuit că conservele au fermentat, ceea ce sugerează că în borcan pot există și alte semne ale deteriorării sau fermentației, precum schimbarea culorii, mirosul neplăcut sau prezența mucegaiului.
Te poate interesa și: Ce fel de sare se pune, de fapt, la zacuscă. Detaliul la care trebuie să fii atent, de asta se acrește repede
Capac ruginit ori care nu a fost închis etanș
Cauza aceasta poate fi o problemă semnificativă, deoarece contactul cu aerul și mediul umed din borcan creează condiții favorabile pentru dezvoltarea bacteriilor, ceea ce poate duce la deteriorarea conținutului conservelor.