Cum trebuie să speli rufele ca să nu-şi mai piardă culoarea și să-și păstreze aspectul proaspăt. Blugii tăi preferați s-au decolorat puțin câte puțin? Cămașa aceea neagră pe care o porți atât de mult are o culoare ștearsă? Pentru a evita acest lucru, învață cum trebuie să speli hainele colorate pentru a le păstra ca în prima zi.
În timp, este ceva normal ca hainele să își piardă culoarea. Este posibil ca roșul acela care îți place atât de mult să nu mai aibă aceeași strălucire. La fel, pantalonii care înainte erau negri, acum ar putea să fie mai degrabă gri. Pentru ca aceste lucru să nu se mai întâmple, există câteva trucuri foarte utile care ajută la fixarea culorii în haine. Pentru efect maxim, ar trebui să faci aceste lucruri încă din prima zi. Trucul pe care trebuie sa îl ştie toate gospodinele.
Pentru a menține culoarea hainelor vie încă din prima zi, înainte de prima spălare trebuie să urmezi câțiva pași foarte simpli. Ulterior, vei constata că hainele tale își vor păstra culoarea intensă pentru mai mult timp.
Verifică din ce țesătură este confecționată haina și temperatura la care trebuie spălată. De asemenea, este important să vezi și dacă spălarea trebuie făcută manual sau dacă se poate face la mașina de spălat. Atunci când culoarea unui articol de îmbrăcăminte se estompează, eticheta poate specifica acest lucru. Urmând instrucțiunile etichetei, vei oferi hainelor tale îngrijirea de care au nevoie și vei păstra culoarea pentru mai mult timp.
Acest lucru este valabil în special la blugi, pantaloni și orice alt articol de îmbrăcăminte care are nasturi sau fermoar. Trebuie să faci asta din prima spălare și în toate celelalte. Frecarea țesăturii la spălare, atât manual, cât și în mașina de spălat provoacă uzură, în special hainelor din denim. Daca obișnuiești să pui direct în coșul cu rufe hainele întoarse pe dos, cu atât mai bine.
Clorura din sare face ca pigmenții să adere mai bine la țesătură. Umpleți un lighean cu apă rece cu multă sare (patru linguri la un litru) și lăsați haina în apă o jumătate de oră, maxim o oră. Dacă o lași mai mult timp, sarea poate să deterioreze hainele. Apoi clătește bine cu multă apă. Cu această ocazie verifici si dacă nuanțele hainelor se estompează sau nu, ca să ții cont la spălările viitoare.
Unul dintre dezavantajele detergentului pudră este că atunci când folosești programe de spălare prea scurte, este posibil să nu se clătească foarte bine. Așa apar petele albe inestetice de pe haine. Săpunul lichid este o soluție pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple. Desigur, pune in cutie cantitatea recomandată de producator. Iar apa, mai bine să fie rece. Pigmenții din îmbrăcăminte se pot desprinde dacă sunt spălați la temperaturi mai mari de 26°C. Astfel pot provoca decolorarea hainelor.
Dacă ai loc, ideal este să usuci hainele pe balcon, în aer liber. Evită uscătorul de rufe, pentru că și el provoacă uzura țesăturilor. În plus hainele vor ieși foarte șifonate, mai ales cele din țesături foarte subțiri.
O altă regulă importantă este separarea hainelor. Spală separat hainele albe de cele colorate. De asemenea, le poți separa și după material sau în funcție de nivelul de murdărie. De exemplu, pulovere, eșarfele sau pălăriile din lână trebuie puse într-o parte, iar îmbrăcămintea sport, cămășile, în altă parte. Trebuie să le speli pe fiecare în programul corespunzător.
Pentru hainele colorate, ideal este un program mai scurt decat cel pe care il folosești pentru hainele albe. De aceea, dacă hainele pe care vrei să le speli au câteva pete, ar fi mai bine să le cureți înainte. Astfel programul de spălare la mașină va fi mai scurt și mai puțin dăunător pentru culori.
Adaugă un strop de oțet. Acest ingredient natural este un fixativ de culoare puternic pentru țesături. În plus, oțetul poate ajuta și la îndepărtarea petelor sau a mirosurilor neplăcute. Puțin oțet va îndepărta și calcarul din mașina de spălat. Nu-ți face griji dacă hainele mai miros puțin a oțet după ce le scoți din mașină. Mirosul va dispărea după ce hainele se vor usca complet.