Cum trebuie setată apa caldă la centrală pe timp de iarnă. Așa vei consuma eficient

La câte grade trebuie să fie setată temperatura apei la centrală, pentru a face economie.

Scris de: Daoud Andra

24 Oct. 2022

Cum trebuie setată apa caldă la centrală pe timp de iarnă. Așa vei consuma eficient

Centrala termică este aliatul de nădejde al multor români în sezonul rece. Unii au început deja să o pună în funcțiune, odată cu scăderea temperaturilor de afară. Pentru a trece cu bine peste iarnă și cu un consum de gaze cât mai mic, este important să ții cont de câteva aspecte. Unul dintre cele mai importante are legătură cu felul în care este setată apa caldă la centrală, în anotimpul rece.

Cum setezi apa caldă la centrală pentru un consum eficient

Centratele de apartament sunt folosite de mulți români pentru a avea apă caldă și căldură. Cei care nu sunt racordați la sistemul centralizat optează pentru centrale care să le asigure un confort termic în sezonul rece, dar și un consum eficient. În contextul facturilor mari la energie, este important de știut cum pregătești centrala pentru sezonul rece, astfel încât să consume cât mai puțin.

Pentru a te asigura că o centrală nu consumă mai mult decât este cazul, va trebui să faci câteva verificări și setări. Temperatura pentru circuitul de încălzire la centrala în condensație nu trebuie să fie mai mare de 55 de grade. Dacă setezi o temperatură mai mare, este posibil ca eficiența energetică să scadă cu până la 20%, potrivit specialiștilor.

Dacă ai o centrală convențională, fără condensație, temperatura pentru circuitul de încălzire trebuie să fie de 65 de grade. În ceea ce privește apa caldă, temperatura setată la centrală nu ar trebui să depășească 49 de grade. Odată setată, această temperatură trebuie verificată periodic și redusă, dacă este cazul.

Cum trebuie setata apa calda la centrala pe timp de iarna. Asa vei consuma eficient
Temperatura apei nu trebuie să depășească 49 de grade

Cum să faci economie la factură în timpul iernii

În primul rând, pentru a face economie la factura de gaz, trebuie să te asiguri de funcționarea eficientă a centralei. Este recomandat să faci anual o revizie tehnică pentru centrală și instalația de gaz, de preferat înainte de începerea sezonului rece. De asemenea, aerisirea caloriferelor este esențială pentru a diminua consumul.

Dacă locuința nu este izolată, centrala va consuma mai multă energie pentru a o încălzi, iar căldura se va pierde mai repede. Nu în ultimul rând, felul în care funcționează centrala este extrem de important. Pentru a evita să faci risipă, montează un termostat de ambient. Îl poți seta să funcționeze la anumite temperaturi, în intervale orare specifice.

De exemplu, atunci când nu ești acasă, poți seta o temperatură cu câteva grade mai mică decât în restul timpului. Specialiștii susțin că până și un grad în plus sau în minus poate face diferența pe factură. De asemenea, dacă ești plecat pentru o perioadă mai lungă, nu lăsa centrala pe temperatura minimă. Pereții se vor răci, iar când vei reveni, va trebui să setezi o temperatură mai mare pentru a recupera căldura.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.3 11 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *