Joi dimineață s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,4 în zona seismică Vrancea. Spre deosebire de alte dăți când au avut loc cutremure, mulți oameni au primit o alertă de la Google cu doar câteva secunde înainte. Cum trimite Google alerte de cutremur pe telefoanele Android? Află de mai jos cum funcționează această funcție.
Dacă inițial mulți au crezut că a fost vorba de Ro-Alert, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că nu a fost un astfel de mesaj. Sistemul Ro-Alert nu a fost conceput pentru a trimite alerte de cutremur deoarece sistemul nu poate detecta cutremurul înainte de producere.
Așadar, joi dimineață a avut loc un cutremur de 5,4 grade pe scara Richter, în jurul orei 6.50 la 72km NE de Ploiești, 73km E de Brașov, 117km V de Brăila, 120km V de Galați, 122km N de București, 123km S de Bacău, 148km NE de Pitești, 187km N de Ruse, 187km E de Sibiu și 203km SV de Iași.
Cei care au telefoane cu sistem Android au primit alerte înainte de producerea cutremurului cu câteva secunde.
„Telefonul poate folosi locația dvs aproximativă pentru a vă trimite alerte despre cutremurele din apropiere care au o magnitudine de minimum 4,5”, spun cei de la Google. Astfel, telefonul poate detecta cutremurele din zona în care se află o persoană.
Cei de la Google au anunțat încă din 2020 că sistemul folosește informațiile colectate de sute de seismografe de pe teritoriul statului Californi. Astfel activează trimiterea alertelor care semnalează „o mișcare telurică a început și un cutremur este iminent”. În primăvara anului 2021 acest sistem funcționa și în Grecia și Noua Zeelandă. Ulterior, Google a continuat extinderea serviciului în peste 40 de țări, printre care și România. Google însă nu promite că alerta va fi întotdeauna înainte de producerea cutremurului. Aceasta poate avea loc înainte, în timpul sau chiar după producerea seismului.
„Telefonul dumneavoastră Android poate fi un mic seismograf care se conectează la milioane de alte telefoane pentru a forma cea mai mare rețea de detectare a cutremurelor din lume”, spuneau cei de la Google, în 2020.
Potrivit wall.streeet.ro, diferența între cutremur și un alt tip de mișcare se face cu ajutorul crowdsourcing-ului. Astfel, având în vedere că sunt atât de multe telefoane cu Android în lume este imposibil ca în zona epicentrului sau chiar în centru să nu fie câteva mii sau zeci de mii care încep să raporteze simultan o astfel de mișcare. Informația este preluată de către serverele Google și se lansează avertizarea.