Creierul este cel mai complex și mai fascinant organ al corpului uman. Numeroși oameni de știință l-au analizat, de-a lungul timpului și încă se descoperă lucruri nebănuite despre el. Iată câteva curiozități despre creierul uman pe care poate nu le știai până acum!
Creierul uman este responsabil pentru toate acțiunile, reacțiile, gândurile și cuvintele pe care le rostim. Acesta se dezvoltă constant de la naștere, ajungând ca, la maturitate, să cântăreacă aproximativ 2% din greutatea individului. Cu toate acestea, creierul utilizează doar 20% din energia și oxigenul pe care le primește.
Din punct de vedere al compoziției, acest organ este format în proporție de 73% din apă. Din acest motiv, atunci când apare o deshidratare chiar și moderată în organism, sunt afectate memoria și funcțiile cognitive. Creierul poate chiar să se micșoreze temporar, echivalând cu un an de îmbătrânire, din cauza deshidratării.
Într-o lume în care succesul și realizările sunt adesea măsurate prin standarde externe, un fenomen psihologic complex începe să atragă atenția: sindromul impostorului. Acest concept,…
Testele de personalitate sunt o metodă excelentă de auto-descoperire, oferindu-ți ocazia de a înțelege mai bine cine ești și cum funcționezi. Un astfel de test…
Masa uscată a creierului reprezintă, în cea mai mare parte, grăsime. Este cel mai gras organ din corp, 25% din colesterol aflându-se aici. Deși nu se poate spune cu exactitate, cele mai recente estimări arată că acest organ conține aproximativ 86 de miliarde de celule.
Curiozități despre creierul uman
Un neuron poate transmite 1.000 de impulsuri nervoase în fiecare secundă și poate realiza zeci de mii de legături cu alți neuroni.
Nu toți neuronii sunt la fel din punct de vedere al compoziției și al rolului. În creier există aproximativ 10.000 de celule diferite.
Oxigenul este vital pentru creier. Chiar și câteva minute de lipsă de oxigen pot duce la leziuni cerebrale grave.
Creierul este un organ care se dezvoltă până la maturitate. Abia în jurul vârstei de 25 de ani creierul uman ajunge la maturitate deplină.
Potrivit cercetărilor, un creier mediu generează 48,6 gânduri pe minut.
Prin creier circulă până la un litru de sânge în fiecare minut.
Nu greutatea creierului, ci densitatea neuronală are legătură cu inteligența. De exemplu, Albert Einstein a avut creierul cu 10% mai mic decât media, însă acesta avea o densitate de celule mai mare decât media.
În urmă cu 20.000 de ani creierul uman era semnificativ mai mare. Volumul care s-a pierdut este echivalentul unei mingi de tenis.
De la începutul secolului al XX-lea, IQ-ul mediu a scăzut cu 1,6 puncte pe deceniu.
Studiile arată că nu ne putem concentra la două lucruri în același timp. Creierul are capacitatea de a trece foarte rapid de la o sarcină la alta, dar nu poate fi atent la două sarcini simultan.
Milenialii (cei născuți între 1981 și 1996) sunt mai predispuși la uitare.
O alimentație săracă în grăsimi și proteine poate forța creierul să se autodigere. Celulele din creier se consumă pe ele însele, pentru a face rost de energie.
Creierul uman își triplează volumul în primul an de viață. Până la vârsta de 2 ani, un copil are creierul dezvoltat în proporție de 80%.
Durerile de cap și migrenele sunt provocate de schimbările chimice din creier.
Un nou studiu desfășurat de cercetători de la Universitatea din California, Santa Barbara (UCSB) și Universitatea din California, Irvine, aduce dovezi fascinante despre modul în…