Curiozități inedite despre Ana Blandiana. Puțini știu că a fost ucenic de zidar, imagini de colecție cu marea poetă din tinerețe

A avut o viață desprinsă din literatură

Scris de: Daoud Andra

12 May. 2024

Ana Blandiana este una dintre cele mai cunoscute scriitoare românce. Ajunsă la venerabila vârstă de 82 de ani, poeta vorbește cu înțelepciune și asumare despre perioadele dificile pe care le-a trăit. S-a născut cu alt nume și a lucrat ca ucenic de zidar, după cum a povestit chiar ea. Faptul că în acea perioadă și-a cunoscut soțul a salvat-o de la multe suferințe.

Ana Blandiana a muncit pe șantier

Românii o cunosc datorită volumelor de poezii pe care le-a scris, însă puțini știu ce viață a dus scriitoarea Ana Blandiana. Chiar dacă a devenit cunoscută publicului cu acest nume, în acte se numește Otilia Valeria Rusan. S-a născut la 25 martie 1942, la Timișoara, iar până în prezent a publicat 27 de volume. Opera ei a fost tradusă în numeroase limbi, iar pe lângă activitatea literară, a fost și o activistă cunoscută, care a luptat pentru libertate.

Provine dintr-o familie în care tatăl a fost preot, iar mama contabilă, motiv pentru care a fost persecutată în perioada comunistă. Invitată recent în podcastul lui Adrian Artene, Ana Blandiana a povestit că a trebuit să aștepte patru ani până când autoritățile i-au dat voie să se înscrie la Facultatea de Litere din Cluj. Până să fie admisă la facultate, a fost nevoită să lucreze ca ajutor de zidar, pentru a-și câștiga existența. Viața i l-a scos în cale pe cel care avea să îi devină soț, iar aceea a fost salvarea sa.

Vezi și: Irina Margareta Nistor, despre cum a reușit să aibă o bibliotecă uriașă în casă: „Îi șantajam pe ai mei!” VIDEO EXCLUSIV

”Numai că eu am avut noroc. Salvarea mea a fost că m-am căsătorit imediat după ce ne-am întâlnit și nu am fost singură. Nu știu cum aș fi rezistat. Și așa a fost foarte greu, cea mai grea perioadă din viață. Nu știam cine sunt, dacă cândva o să am un loc în lume, în societate, în timp ce după aceea, la celelalte interdicții eram deja, aveam cărți, eram tradusă, eram eu însămi, știam că o să continu să scriu indiferent dacă nu voi mai publica niciodată, ceea ce nu însemna că era ușor. Dar știam cine sunt”, a povestit Ana Blandiana, în podcastul ”Altceva”.

Alături de regretatul ei soț, Romulus Rusan

Cerută în căsătorie pe scara trenului

Scriitoarea a avut parte de o viață desprinsă parcă din literatură. Avea 18 ani când l-a cunoscut pe Romulus Rusan, cel care avea să îi devină soț. Poeta a povestit că tocmai publicase prima ei creație în Tribuna și venise de la Oradea la Cluj-Napoca.

Vezi și: Umilința trăită de Angela Similea în timpul căsniciei. Puțini știu ce mare suferință a îndurat artista: “Stăteam încremenită, perplexă”

”A fost prima dată când am intrat într-un restaurant, în Continental din Cluj, era cel mai important din oraș, chiar lângă redacție. Și după ce am stat o oră sau două, eu m-am uitat la ceas că aveam tren înapoi spre Oradea și soțul meu a spus că mă conduce la gară. M-a condus și pe drum țin minte că mi-a povestit cum l-a cunoscut pe Marin Preda… A venit trenul, eu m-am suit și mai era un minut până să plece, eu eram pe scara trenului. Și el a spus: ‘Înainte să plecați aș vrea să vă întreb ceva… Vreți să vă căsătoriți cu mine?’ În clipa aia trenul s-a pus în mișcare, eu nu am avut timp să răspund și nici nu știam ce să răspund”, a povestit scriitoarea.

Nu i-a dat răspunsul pe loc, însă în inima ei a fost ”Da”. S-au căsătorit la câteva luni după ce s-au cunoscut la Cluj, în anul 1960, și au rămas împreună până în 2016, când scriitoarea a rămas văduvă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *