Cutremur în România, 13 noiembrie 2023. Ce magnitudine a avut, orașele în care s-a resimțit

Seismul s-a produs la primele ore ale dimineții

Scris de: Daoud Andra

13 Nov. 2023

Cutremur în România, 13 noiembrie 2023. Ce magnitudine a avut, orașele în care s-a resimțit

Luni dimineața, în județul Vrancea, a avut loc un cutremur care s-a resimțit și în alte orașe. Ce magnitudine a avut seismul, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului și în ce orașe s-a resimțit.

Cutremur în România, luni dimineață

Luni, 13 noiembrie, la ora 7.19, a avut loc un cutremur în județul Vrancea. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs la o adâncime de 80 de kilometri și a avut o magnitudine de 3,2 grade pe scara Richter.

Cele mai apropiate orașe de centrul seismic au fost: Focșani (36 km), Buzău (65 km), Sfântu Gheorghe (73 km), Brașov (86 km), Bârlad (92 km) și Bacău (93 km).

Citește și: S-ar putea produce un cutremur cu magnitudine peste 10 grade? Efectele produse de seisme în funcție de magnitudine

La ce intervale au loc cutremure puternice în România

Ultimul cutremur puternic din țara noastră a fost cel din 1977, soldat cu numeroase victime și pagube materiale. Potrivit cercetătorilor, în țara noastră au loc seisme cu magnitudinea de 7 grade la un interval de 33 de ani, cu aproximație. Cutremurele mai puternice, de 7,5 grade sau mai mult, sunt și mai rare, având loc la intervale de aproximativ 80 de ani.

Citește și: Locul din casă în care se așază japonezii în cazul unui cutremur puternic. Este recomandarea specialiștilor, spun că e cel mai sigur

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, care a studiat dinamica mișcărilor plăcilor tectonice din ultimele două secole, a explicat, în urmă cu ceva timp, când ar putea avea loc un nou cutremur puternic.

”Am scris mai multe cărți în care am făcut o analiză a cutremurelor vrâncene, începând cu ultimii 200 de ani, cu date pe care le-am cules din diferite locuri. Am constatat că sunt cutremure mari, care au loc după un anumit număr de ani, iar intermediar, altă serie de cutremure mari, care apar tot după o anumită perioadă. De exemplu este o linie de cutremure puternice care au avut loc în 1738 – 1838 – 1940, care s-au succedat, iată, la 100-102 ani.

Citește și: Cel mai periculos oraș din România în caz de cutremur. Riscul este uriaș dacă locuiești aici

Apoi există o altă linie de cutremure care a avut loc în anii 1804 și 1906, dar acestea nu au fost atât de puternice. Cutremurul pe care îl așteptăm peste vreo 20 de ani va fi mare, cam de 8 grade, dar nu putem ști exact. Va fi un cutremur foarte adânc, dar efectele nu vor fi chiar atât de mari.”, a declarat în urmă cu ceva timp Gheorghe Mărmureanu, pentru Impact.ro.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *