Cutremur în România, sâmbătă dimineață. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit

Cutremur în România, sâmbătă dimineață. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit

Un cutremur s-a produs sâmbătă dimineață, 10 februarie 2024, în România. Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis ce magnitudine a avut și în ce zonă s-a produs seismul.

Cutremur în România, 10 februarie 2024

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, un cutremur a avut loc în această dimineață, în zona seismică Vrancea. Seismul s-a produs în apropierea orașelor Focșani, Sfântu-Gheorghe, Buzău, Brașov, Bacău și Bârlad.

„În ziua de 10 Februarie 2024, la ora 05:29:04 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.1, la adâncimea de 73.9 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 38km V de Focsani, 72km E de Sfantu-Gheorghe, 72km N de Buzau, 87km E de Brasov, 87km S de Bacau, 89km SV de Barlad”, a precizat INFP.

Detalii oferite de Gheorghe Mărmureanu

De la sfârșitul anului 2023, în România se înregistrează aproape zilnic activitate seismică, cutremurele având magnitudine de 2, 3 și 4 grade pe scara Richter. Ce urmează să se întâmple în țara noastră după acest șir de seisme? Celebrul seismolog Gheorghe Mărmureanu spune că, momentan, nu este cazul să ne îngrijorăm

„Nu este cazul să ne speriem, stați liniștiți! Încă vreo cinci ani de acum înainte nu vor fi cutremure de intensitate mare, care să pună în pericol România, chiar dacă în lume au loc și unele mai mari. Nici din Turcia, puternică zonă seismică, nu e niciun pericol.

Niciun cutremur din partea turcească nu a trecut Marea Neagră. Gerul nu are nicio legătură cu seismele, cum se crede. Cutremurele puternice sunt la adâncimi foarte mari, de peste 90 de kilometri, așa cum a fost și cel în 1977, cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, și care a făcut peste 1.500 de victime”, a explicat Gheorghe Mărmureanu pentru Playtech-Știri.

Cele mai sigure cartiere din Capitală

Totodată, fostul director al Institutului Național pentru Fizica Pământului a dezvăluit cele mai sigure, dar și care sunt cele mai periculoase cartiere din București, în caz de cutremur major:

„Cartierul Pantelimon mi se pare cel mai nesigur, mai ales că aici s-au construit și blocuri foarte înalte, chiar și de 14 etaje. Terenul nu e foarte bun pentru imobile atât de înalte. Iar zona dintre Piața Romană și Unirii, cu tot cu Lipscani, este clar cea mai expusă.

Aici sunt clădiri foarte vechi, unele au fost, ce-i drept, consolidate. Dar o clădire veche, care trece prin mai multe cutremure mari, cum a fost cel din 1940, apoi cel din 1977, apoi prin altele mici, dar numeroase, nu mai poate fi atât de sigură. Experții trebuie să verifice din nou.

Cele mai sigure și care nu cred că vor ridica probleme sunt cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor. Aici s-a construit mai serios, plus că sunt și multe blocuri cu 4 etaje. Într-unul dintre ele stau și eu”.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *