În dimineața zilei de miercuri, 25 octombrie 2023, în zona Vrancea a avut loc un cutremur cu magnitudinea 4,2 pe Richter, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Seismul s-a produs la o adâncime de 139 de kilometri și a fost resimțit în mai multe orașe din regiune.
Seismul de 4,2 pe Richter s-a produs miercuri, în jurul orei 09:25, în zona Vrancea și a avut epicentrul la 43 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 48 km est de Brașov, 71 km nord-vest de Buzău, 74 km vest de Focșani, 77 km nord de Ploiești și 98 km nord-est de Târgoviște, transmite Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).
Până în acest moment, nu au fost raportate pagube materiale sau victime ca urmare a seismului.
„În ziua de 25.10.2023, 09:25:11 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, COVASNA un cutremur mediu cu magnitudinea EWS 4.2, la adâncimea de 168.925 km. Cutremurul s-a produs la 43km SE de Sfantu-Gheorghe, 48km E de Brasov, 71km NV de Buzau, 74km V de Focsani, 77km N de Ploiesti, 98km NE de Targoviste.”, se arată în comunicatul INFP.
Precedentul cutremur în zona seismică Vrancea s-a produs sâmbătă, 21 octombrie, tot în județul Buzău, la adâncimea de 136,4 km. Seismul a avut magnitudinea 3,3. Cel mai puternic cutremur produs în acest an în România a avut loc pe 14 februarie în județul Gorj, având o magnitudine de 5,7. Cu o zi înainte, în aceeași zonă a avut loc un seism de 5,2 grade pe scara Richter.
Dacă seismul te surprinde în interiorul locinței, trebuie să te adăpostești într-un loc sigur și să stai acolo până când pericolul a trecut. De-a lungul anilor, s-a perpetuat mitul potrivit căruia sub tocul ușii sau sub grindă ar fi cele mai sigure locuri unde să stai. Acestea nu mai sunt valabile, spun experții.
În caz de cutremur, trebuie să identifici cel mai rezistent perete din casă și să te ghemuiești lângă el, acoperindu-ți capul cu mâinile. Un alt loc sigur este sub masă, sub birou sau sub orice piesă masivă de mobilier, care nu are șanse să se rupă în cazul în care cad bucăți de tencuială peste ea.
„În mod normal, ar trebui să ne adăpostim lângă cel mai important punct de rezistență din casă. Când spun această frază, toți zic: păi și de unde știu eu unde e ăla? Ar trebui încet-încet să ne educăm și să știm fiecare, la noi acasă, care este cel mai sigur loc, cel mai puternic stâlp, cel mai puternic perete. Trebuie să realizăm că povestea cu statul sub grindă sau sub tocul ușii este o poveste de la 1960”, a spus inginerul Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România.