Gradul de comparație al adjectivului și adverbului este o noțiune care se învață la gramatică în gimnaziu. Cu toate acestea, unii oameni folosesc greșit acest instrument gramatical, uneori din dorința de a accentua anumite realități. Care sunt acele cuvinte care nu au grad de comparație? Mulți le folosesc la superlativ.
Cărțile de gramatică definesc gradul de comparație ca fiind o categorie specifică adjectivului și adverbului. Aceste grade se folosesc pentru a scoate în evidență anumite trăsături ale unui lucru sau ale unei acțiuni. Sunt trei grade de comparație definite în gramatică: pozitiv, comparativ și superlativ.
Gradul de comparație pozitiv este forma adjectivului sau a adverbului în sine. Exemple: ”A văzut un tablou frumos” / ”Afară este frumos”
Gradul comparativ are trei forme: comparativ de superioritate, de inferioritate și de egalitate. Folosind același adjectiv ca în exemplele de mai sus, trecut prin gradul comparativ acesta are următoarele forme: ”la fel de frumos” (egalitate), ”mai frumos” (superioritate) și ”mai puțin frumos” (inferioritate).
Gradul superlativ are, la rândul său, două forme: superlativ relativ și superlativ absolut. Pentru a forma superlativul relativ, adjectivul este însoțit de sintagme precum: ”cel mai”, ”cea mai”. Superlativul absolut se obține alăturând adjectivului sau adverbului particule precum: ”foarte”, ”nemaipomenit de”, ”extraordinar de”, ”extrem de”, ”grozav de” etc.
Nu toate adjectivele și adverbele pot fi trecute însă prin grade de comparație. Unele calități, care denumesc deja ceva ieșit din comun, nu pot fi puse la grade de comparație. Câteva exemple în acest sens sunt: perfect, uriaș, complet, gigantic, întreg, colosal, minuscul, unic, principal, egal, permanent, veșnic și sinonime sau antonime ale acestora.
De asemenea, cuvintele provenite din limba latină, care denumesc deja o comparație, nu pot fi folosite împreună cu sintagme ”cel mai”, ”la fel de”, ”mai puțin” etc. Exemple de astfel de cuvinte sunt: inferior, superior, interior, exterior, maxim, minim, optim, suprem.
Cuvintele care, în sine, sunt superlative, nu pot fi puse la grade de comparație. Grozav, nemaipomenit, uluitor, magnific, genial, super, ultra, extraordinar, fantastic, excepțional, impecabil sunt câteva exemple în acest sens.
În categoria cuvintelor care nu au grad de comparație intră și adjectivele ”viu” și ”mort”, dar și cuvântul ”însărcinată”. Cu toate acestea, există unele expresii în care ele sunt folosite la grad de comparație și care s-au implementat ca atare în limbă. Acestea pot fi considerate excepții sau licențe poetice, în funcție de context.
De exemplu, în expresia ”mai mult mort decât viu” nu este un grad de comparație în sine. În acest context, ”mai mult” are sensul de ”mai degrabă”. O altă sintagmă care se folosește este ”mai însărcinată” sau ”foarte însărcinată”, făcându-se referire la stadiul avansat al unei sarcini. Din punct de vedere gramatical, nu este tocmai corect, însă aceste expresii sunt folosite uneori în sens metaforic.