CV Mircea Geoană: viața și cariera fostului lider PSD. Cine este femeia care l-a susținut mereu

Mircea Geoană are o vastă carieră diplomatică, dar și o familie frumoasă

Mircea Geoană, fost inginer devenit diplomat și apoi politician de frunte, și-a anunțat miercuri candidatura la președinția României, din postura de independent. Această decizie vine după ce a încheiat recent un mandat de cinci ani ca secretar general adjunct al NATO, cea mai înaltă funcție deținută de un român pe plan internațional.

De la cizmele de șantier la costumul de diplomat

Geoană, cunoscut pentru ascensiunea sa rapidă în politica românească, dar și pentru diversele sale provocări și eșecuri pe parcurs, a subliniat în mesajul său că România are nevoie de o schimbare reală.

„Candidez la președinție pentru că știu că avem nevoie de o schimbare adevărată! Puteam să vă promit o țară perfectă… Dar știm cu toții că asta nu e realitatea. Nu suntem perfecți. Eu nu sunt perfect. Dar știm ce putem face? Putem să muncim. Să ne ridicăm mânecile și să construim o țară mai bună”, a spus Geoană într-o postare pe Facebook.

Drumul politic al lui Mircea Geoană începe în perioada de după Revoluția din 1989, dar cariera sa a avut începuturi mult mai modeste. Absolvent al Facultății de Mecanică din cadrul Politehnicii București, Geoană a lucrat inițial ca inginer la Trustul Energomontaj din București, între 1983 și 1990. Deși pare greu de crezut pentru un om care a ajuns în fruntea diplomației internaționale, Geoană își amintește cu amuzament de acei ani de început:

„Pare neverosimil acum, dar așa am fost: cu cizme, vorbind mai urât acasă… Am avut și viață de șantier, dar mi-a plăcut!”, a rememorat Geoană.

După Revoluție, dorința de a călători și de a recupera „timpul pierdut” în perioada comunistă l-a determinat să intre în Ministerul Afacerilor Externe, unde a început ca referent pentru relațiile cu Franța. În scurt timp, a devenit ambasadorul României în Statele Unite, la doar 37 de ani, fiind cel mai tânăr diplomat care a ocupat această poziție.

Citește și: Cum arăta Mircea Geoană în tinerețe. Fotografii senzaționale, sigur nu-l recunoști când era taximetrist FOTO

Ascensiunea în politică și confruntarea cu Ion Iliescu

Cariera sa politică s-a consolidat ulterior, când în anul 2000 a fost numit ministru de Externe în guvernul lui Adrian Năstase. În 2001, s-a alăturat Partidului Social Democrat (PSD), partid pe care l-a condus timp de cinci ani, între 2005 și 2010. Geoană a reușit să câștige șefia PSD în 2005, înfruntându-l chiar pe fondatorul partidului, Ion Iliescu, o victorie considerată una dintre cele mai mari realizări ale sale în politica internă.

„Eu am avut curajul în 2005 să-l înfrunt pe Ion Iliescu la un congres al partidului. Și am câștigat zdrobitor acel congres. A fost bătaie la fundul gol, cum spune românul”, a declarat Geoană despre competiția cu fostul președinte.

Totuși, succesul său la conducerea PSD nu a fost lipsit de provocări. De-a lungul timpului, a fost exclus de două ori din partid, iar relațiile sale cu unii lideri ai PSD au devenit tensionate. Prima excludere a venit în 2011, când Victor Ponta l-a înlocuit ca lider al partidului, iar a doua în 2014, după ce Geoană a fost acuzat de colaborare cu Marian Vanghelie în încercarea de a prelua controlul partidului.

O carieră marcată de înfrângeri electorale

În plan electoral, Mircea Geoană a suferit două înfrângeri majore care i-au marcat cariera politică. Prima înfrângere a avut loc în 2004, când a pierdut competiția pentru Primăria Capitalei în fața lui Traian Băsescu. A doua, și poate cea mai semnificativă, a fost în 2009, când a candidat la președinția României și a pierdut într-un mod dramatic. Deși la închiderea urnelor părea că a câștigat, Traian Băsescu a reușit să întoarcă rezultatul votului peste noapte, câștigând al doilea mandat de președinte.

Una dintre controversele care au afectat campania sa prezidențială din 2009 a fost legată de o vizită nocturnă la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, cu doar câteva zile înainte de turul al doilea al alegerilor. Întrebat de Traian Băsescu în timpul unei dezbateri electorale dacă a fost în vizită la Vântu, Geoană a recunoscut. Acest episod a avut un impact negativ asupra imaginii sale publice și a contribuit la înfrângerea sa electorală.

De la politica națională la scena internațională

După finalizarea mandatului de președinte al Senatului, Mircea Geoană a început să se concentreze pe cariera internațională. În octombrie 2019, a fost numit secretar general adjunct al NATO, devenind primul român care a ocupat această poziție de rang înalt în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Deși numirea sa a fost inițial contestată de unii lideri politici din România, inclusiv de Viorica Dăncilă, care a susținut că România ar fi pierdut postul dacă nu l-ar fi nominalizat, Geoană a reușit să demonstreze că este „foarte bun la ceea ce face”, după cum el însuși a declarat într-un interviu pentru Digi 24.

„Eu am câștigat poziția de la NATO pe nume propriu, pe persoană fizică, pentru că sunt foarte bun la ceea ce fac și pentru că lumea mă apreciază, că nu-ți dă job-ul de pomană”, a adăugat el.

Mandatul său la NATO a coincis cu o perioadă extrem de dificilă pentru Europa, fiind marcat de izbucnirea războiului din Ucraina și de tensiunile crescânde dintre Alianță și Rusia. În tot acest timp, Geoană a fost un susținător fervent al unității și securității euroatlantice, iar experiența sa internațională este unul dintre punctele forte pe care le aduce în cursa prezidențială.

Citește și: Cu ce se ocupă cuscrii lui Mircea Geoană: “Sunt mai înstăriți decât noi”. Ginerele american al politicianului aplică pentru cetățenia română

Provocări și promisiuni în campania prezidențială

Intrarea în cursa pentru președinția României marchează o nouă etapă în cariera lui Mircea Geoană, care, de această dată, candidează din postura de independent. Aceasta este o mișcare care i-a adus critici din partea fostului său partid, PSD. Marcel Ciolacu, actualul lider al PSD, a acuzat ipocrizia lui Geoană, afirmând că acesta și-a folosit funcția de la NATO pentru a-și construi campania politică.

Cu toate acestea, Geoană rămâne optimist și hotărât să aducă o schimbare reală în politica românească. Promisiunea sa este de a „construi o țară mai bună”, bazată pe muncă și determinare, nu pe iluzii sau promisiuni goale.

Indiferent de rezultatul alegerilor, Mircea Geoană a demonstrat deja că este unul dintre cei mai rezistenți și versatili politicieni ai României, cu o carieră care a trecut prin numeroase transformări și provocări. Rămâne de văzut dacă experiența sa vastă pe scena internațională va reuși să îi aducă succesul la nivel național.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *