După vestea morții Papei Francisc, liderul spiritual tibetan Dalai Lama a transmis un mesaj de condoleanțe în care a subliniat modul în care pontiful a trăit, punând accentul pe simplitate și sens. Papa Francisc a încetat din viață luni dimineață, la reședința Santa Marta din Vatican, la vârsta de 88 de ani, în urma unui accident vascular cerebral. În mesajul său, Dalai Lama a spus că pontiful „a acţionat dezvăluind constant, prin propriile acţiuni, cum se trăieşte o viaţă simplă, dar plină de sens”. Liderul budist a subliniat că moștenirea spirituală a papei poate fi onorată doar prin compasiune și sprijin față de ceilalți.
Dalai Lama, care trăiește în exil în India, a transmis rugăciuni și gânduri către toți credincioșii afectați de pierderea Papei Francisc.
„Sanctitatea Sa, Papa Francisc, s-a dedicat slujirii celorlalţi”, a spus liderul spiritual.
Tenzin Gyatso, actualul Dalai Lama, locuiește în orașul Dharamshala din nordul Indiei, acolo unde se află și guvernul tibetan în exil. El a fugit din Tibet în 1959, în urma unei revolte populare reprimate de autoritățile chineze.
Deși în trecut Vaticanul a fost prudent în relațiile cu liderul budist, Dalai Lama a fost primit de Papa Ioan Paul al II-lea în anul 2003, într-o audiență privată organizată discret. În schimb, în 2014, Papa Francisc a anulat o întâlnire planificată cu Dalai Lama, explicând că o astfel de întrevedere ar fi putut genera tensiuni în relația dintre Vatican și China.
Tenzin Gyatso, în vârstă de 89 de ani, a fost recunoscut drept reîncarnarea predecesorului său la doar doi ani și a devenit Dalai Lama în 1940. Succesiunea sa rămâne incertă, mai ales în contextul disputelor cu autoritățile chineze. În decembrie 2024, Beijingul a declarat că următorul Dalai Lama trebuie să fie identificat în China, sub supravegherea guvernului. Cu toate acestea, în cea mai recentă carte publicată în martie 2025, actualul Dalai Lama a sugerat că succesorul său s-ar putea reîncarna în afara Chinei.
Conform tradiției Bisericii Catolice, conclavul cardinalilor trebuie să aleagă un nou papă în termen de 15 până la 20 de zile de la decesul celui anterior. Între timp, vor avea loc ceremoniile de doliu și funeraliile Papei Francisc. Acestea vor avea loc între patru și șase zile după moarte, iar trupul Suveranului Pontif va fi expus publicului în Basilica San Pietro.
Așa cum a cerut, Papa Francisc va fi înmormântat într-un sicriu simplu din lemn, la Basilica Santa Maria Maggiore din Roma, și nu în cripta Basilica San Pietro, fiind pentru prima dată în ultimul secol când un Suveran Pontif este înhumat în afara Vaticanului.
Tot în această perioadă vor fi îndeplinite ritualurile simbolice care marchează sfârșitul unui pontificat, precum ruperea „Inelului Pescarului” și a sigiliului papal, pentru a preveni orice folosire ulterioară. Alegerea noului papă va avea loc în Capela Sixtină, iar votul cardinalilor va fi secret. Pentru alegerea noului Suveran Pontif este nevoie de o majoritate de două treimi, iar semnalul că un papă a fost desemnat va veni sub forma tradiționalului fum alb care se ridică din coșul capelei.