Zilele trecute, chitaristul și compozitorul Cristian Crețu, i-a invitat pe Dan Bittman și Horia Brenciu în curtea casei sale pentru a inaugura noul lui studio de înregistrări. Chiar dacă evenimentul s-a vrut a fi unul de revedere între prieteni, prezența celor doi mari artiști din România a ridicat și mai mult suspiciunea că se apropie cât de curând o colaborare muzicală între cei. Dacă vor scoate sau nu vreo piesă Dan Bittman împreună cu Horia Brenciu rămâne să aflați din interviul acordat în exclusivitate pentru EGO.ro.
EGO.ro: Inagurăm noi acest studio sau deja băieții au venit și au înregistrat?
Cristian Crețu: Este inaugurat astăzi și băieții care sunt aici nu e obligatoriu să vină să înregistreze. Chiar nu. Sunt niște invitați de seamă, niște prieteni de-ai mei foarte buni, la care țin foarte mult.
Dan Bittman: Dar la cine ții cel mai mult? La mine sau la Horia?
Cristian Crețu: Cred că cel mai mult țin la Mircea Baniciu. Care nu a venit astăzi, trebuia să vină. Motiv pentru care o să-l sun pe Nicu Covaci.
Dar la începuturile voastre în muzică era la fel, tot așa arăta un studio de înregistrări? Așa ați debutat în muzică?
Dan Bittman: Eu am luat legătura cu studiourile adevărate doar în 1990, după căderea cortinei de fier. Am fost la Londra, la un studio fabulos, unde trăseseră Cannibal Corpse, Robert Plant și așa mai departe. Cineva ne-a luat, a avut mare încredere în noi, auziseră deja că Horia Brenciu se pregătea, era pe turnantă, și ne-a dus la Londra unde am avut și o sesiune foto extraordinară, am scos și un single acolo. Nu are importanță, dar cineva a zis: România, wow. Când am ajuns acolo, în 13-15 iunie, pe toate posturile de televiziune din Londra îi vedeam pe minerii noștri cum snopeau în bătaie tineri nevinovați și neprihăniți din Brașov care veniseră la București să-l susțină pe Ion Iliescu. Glumesc acum.
Dan Bittman: Dar revenit la studio, aveau un mixer, n-am să-l uit niciodată, era 250 000 de lire și era cât camera asta și în altă cameră, separat, erau niște megatofoane, se imprima pe bandă. Era o altă tehnologie, în schimb suna totul de înghețai. Și atunci am văzut și noi că se poate trage cu toată trupa de-o dată. Pentru că ne-au pus în niște dulapuri de sticlă, dar ne auzeam toți în același timp, eu trăgeam o dată cu ei și l-am avut ca și producător muzical pe Mel Galley, care era la vremea respectivă chitaristul formației White Snake, care era plătit cu 2000 de lire. Cum mă plătește și Cristi acum ca să spun ceva despre studio. Care venise atunci cu un Porsche, că așa a vrut el, și vorbea la telefon de 2000 de lire pe seară cu iubita peste Ocean. În schimb ne-a dat o idee fabuloasă, la ”Umbre pe cer”, cântată în limba engleză, a pus doar un stop și un delay, iar pentru aia a luat 2000 de lire și a plecat. Dar i-a plăcut foarte mult de noi și nouă de el.
Horia Brenciu: Acum s-a păstrat delay-ul (nr. întârziere). Mă bucur foarte mult pentru Cristi Crețu. De la o vreme eu nu mai semnez contracte, alții semnează contracte pentru mine. Semnează cineva în numele meu că îmi tremură mâna și nici nu mă mai ascultă. Ceea ce vreau să spun este că pentru prima mea vizită la studio sunt impresionat, mă bucur că există spațiu, că există elemente care pot îmbia muzele inspirațiunii. Dacă este și domnul Bittman aici cu siguranță mai vin și Sânzienele lui Eliade pentru a face o comuniune foarte frumoasă artistică.
Dar pe când amândoi: Horia Brenciu cu Dan Bittman în același studio?
Dan Bittman: Am fost la un studio, la o casă, unde are el podcastul.
Horia Brenciu: În același timp, eu trag de Dan, pentru că Dan este un tip încăpățânat, și dacă i se aliniază lui planetele, atunci dă verde anumitor lucruri pe care el le păstrează într-un sertar la el acasă, numai că acel sertar are și cifru, are și parola, are și șapte lacăte. Deci atât de ferecat este acel sertar. Când se va deschide acel dulăpior mic, seiful vieții, atunci cu siguranță vor ieși și anumite lucruri frumoase. Pentru că m-a amenințat că are el niște piese.
Dan Bittman: Una singură ți-am zis. Am zis că am.
Horia Brenciu: Acum se gândește cui să i-o dea. Are un bol așa cu nume și ce iese la extragere, pac, asta e. Animal X s-a destrămat, Talisman…așa. Cam așa ceva. Dar eu consider că toate vor veni la rândul lor și piesele în studioul lui Cristi, și piesele pe care le are ascunse Dan și vocea mea care acum la, mai bine de jumătate de secol, este în cea mai bună formă.
Și Dan Bittman îți laudă vocea, de aceea îți și propune o piesă. Doar că nu vrei.
Horia Brenciu: Pentru că dacă noi am fost trimiși pe acest Pământ, poate că spun lucruri prea mari, dar continuu, nu continui. Deci, dacă noi am fost trimiși pe acest Pământ este ca să deschidem să zic așa, sufletul nostru, și să facem comuniuni artistice. Pentru că oameni singuri în studio am tot văzut, oameni singuri care fac tot felul de lucruri, dar parteneriate de suflet ăstea sunt greu de văzut, de ținut și de făcut, de pus în practică pe piața românească. Îmi aduc aminte, deși piesa nu a răbufnit să spun așa, de o colaborare pe care domnul Bittman a avut-o cu domnul Minculescu și cred că acolo s-a întâmplat un lucru foarte frumos și cred că astfel de lucruri ar mai trebui să se facă. Așa cum fac, vorba aia, oamenii pe care îi dăm exemplu de fiecare dată, de peste Ocean, din America descoperită de Cristofor Columb în aprilie 1492. Vreau să strecor și elemente culturale ca să aibă conținut interviul ăsta.
Video: Dorin Marinuș