Dan Negru, aluzie la Survivor 2023? Prezentatorul TV a transmis un mesaj dur în care vorbește despre reality-show-urile din România și cum, într-o asemenea emisiune, producătorii nu urmăresc promovarea câștigătorului, ci mai degrabă „umilirea celui învins”. Vedeta a explicat întregul mecanism din spatele celor mai de succes producții de acest gen într-o posatare pe pagina sa de Facebook.
„Văd multe reality-showuri la tv românești. Știu cu ce se mănâncă, nu doar că le-am prezentat dar am și creat unul care s-a difuzat la tv…”, și-a început Dan Negru pledoaria.
Vedeta spune că astfel de emisiuni sunt denumite sugestiv „humiliation shows” (showuri de umilință), deoarece se concentrează pe umilirea celui învins și nicidecum pe alegerea câștigătorului. Acest lucru face ca publicul să se simtă superior, explică vedeta.
„În culisele televizunii ele sunt numite „humiliation shows” (showuri de umilință) pentru că intr-un reality show nu alegerea câștigătorului e cheia ci umilirea celui învins. Atunci publicul se simte bine!
Bucuria umilinței arată că nici până astăzi nu știm dacă oamenii sunt maimuţe sau maimuţele sunt oameni.
OFCOM ( CNA englezesc) a anunțat noi reguli pentru tv care „încalcă demnitatea umană ”. Miza acestor programe nu e câștigătorul, ci învinsul față de care publicul trebuie să se simtă superior.”, a continuat prezentatorul TV.
Dan Negru spune că televiziunile din țările occidentale au început să lanseze campanii menite să descurajeze umilința, eliminând din cadrul show-urilor exploatarea poveștilor dramatice de viață ale concurenților.
„În alegerea concurenților, vedete sau anonimi, contează factorul emoțional, bolile sau necazurile lor, cat de dispuși sunt să-și dezvăluie intimitatea…
Așa e in toată lumea, nu noi am inventat umilința! Sunt campanii masive împotriva acestor tipuri de formate tv dar câștigurile financiare încă sunt uriașe.
Televiziunea FOX din America a lansat o campanie numită „More hope and less humiliation” (mai multă speranță, mai puțină umilință) prin care a eliminat din showurile lor exploatarea poveștilor de viață dramatice ale concurenților. ”
Dan Negru mărturisește că se bucură de schimbarea pe care a făcut-o, trecând de la prezentarea show-urilor de divertisment la prezentarea emisiunilor care îți pun mintea la contribuție.
„Nu e nicio diferență între publicul de acu’ 2000 de ani care se bucura de umilința gladiatorilor din arene și publicul de azi care se bucură de umilința din reality televizate, spunea Tim David, șeful BBC.
Streamingurile, Netflix, YouTube n-au eliminat umilința din programe lor, dimpotrivă. „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi in lume”. Mă bucur de schimbarea mea, mă bucur de Jocul Cuvintelor sau de Tu Urmezi.”
La final, prezentatorul TV transmite: „Mi-au trebuit niște ani ca să descopăr că sunt victorii care te coboară și înfrângeri care te ridică. Mi-au trebuit niște ani ca să descopăr că pentru a străluci, nu trebuie să stingi lumina celuilalt!”