Spovedania este una dintre Tainele de bază ale Bisericii Ortodoxe și reprezintă mărturisirea păcatelor și angajamentul pe care și-l iau credincioșii în fața lui Dumnezeu că se vor lepăda de acestea. Taina Sfintei Spovedanii este un ritual pe care creștinii îl săvârșesc, de regulă, înainte de a primi Sfânta Împărtășanie. Află de câte ori este bine să te spovedești pe an.
Spovedania este una dintre tainele de bază ale Bisericii Ortodoxe, alături de alte două sfinte taine precum Sfântul Botez și Împărtășania. Prin spovedanie, credincioșii își mărturisesc păcatele și primesc iertare, angajându-se în fața lui Dumnezeu să se îndrepte.
Taina Spovedaniei sau a mărturisirii se mai numește și Taina Pocăinței, întrucât pocăința înseamnă lepădarea de păcate. Cine nu își părăsește păcatele și alege să le facă pe mai departe, acela nu se pocăiește și cine nu se pocăiește nu poate primi iertarea păcatelor.
Spovedania ușurează sufletele credincioșilor de povara propriilor greșeli, de aceea, de multe ori oamenii se simt mai bine din punct de vedere psihic și au un moral mult mai bun după ce s-au spovedit.
Potrivit învățăturilor bisericești, spovedania este o practică necesară pentru liniștea sufletească a oricărui creștin. Cu cât un om înaintează mai mult în viață, cu atât cumulează mai multe păcate, care pătează veșmântul de lumină primit la botez și întunecă sufletele.
Citește și: „De câte ori ne putem împărtăși pe an. Ce spun preoții, de fapt”
Pentru a se putea bucura din nou de pace și liniște sufletească, credinciosul trebuie să meragă la duhovnic să-și mărturisească păcatele. Spovedania reprezintă o curățire a sufletului și trebuie practicată ori de câte ori simți că ceva te apasă.
Spovedania nu este legată de termene, astfel că fiecare creștin se poate prezenta în fața duhovnicului ori de câte ori simte nevoia de a-și ușura sufletul de povara păcatelor și de a primi mângâierea Harului și nădejdea iertării.
Potrivit tradiției creștin-ortodoxe, credincioșii obișnuiesc să meargă la spovedit în posturi. Sfinții Părinți ne-au lăsat ca învățătură să mergem la spovedanie de cel puțin patru ori pe an, în cele patru mari posturi: al Paștelui, al Crăciunului, al Sfintei Marii și al Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
Însă preoții recomandă în ziua de astăzi credincioșilor să se spovedească și mai des de atât.
„Văzând cum s-au înmulțit păcatele, căderile, ispitele, noi recomandăm de mai multe ori, dar minim de patru ori”, spune părintele Ioanichie Bălan în cartea „Spovedania, Taina Împăcării”.
Citește și: „Te poți împărtăși dacă nu ai ținut post? Ce spun preoții, de fapt. Răspunsul clar”
Mulți oameni evită să meargă la spovedit deoarece se simt rușinați de păcatele pe care le au și au o reținere față de preot. Acest lucru este însă greșit, pentru că oamenii trebuie să vadă în duhovnic un simplu martor al mărturisirii lor și nu judecător al păcatelor acestora. Credincioșii își mărturisesc păcatele în fața lui Dumnezeu și nu în fața preotului.
Atunci când mergi la spovedit este recomandat să ai în vedere câteva reguli generale: