Cu toții iubim fasolea, fiind foarte versatilă și sănătoasă. O problemă o reprezintă, însă, timpul de fierbere. În funcție de tipul de fasole, acesta pornește de la 45 de minute și poate ajunge și până la 4 ore. Desigur, depinde și mărimea boabelor, calitatea apei dar și vârsta fasolei. Prin vârstă ne referim că o boabă veche de un an fierbe mai repede decât una de 2-3 ani.
Dacă vrei ca fasolea să fiarbă mai repede, las-o la înmuiat în apă rece câteva ore, cel mai bine seara, pentru a putea fi gătită a doua zi. Astfel, boabele de fasole se hidratează și fac fierberea mai ușoară. Un alt sfat se referă la locul unde să fie lăsate boabele de fasole la înmuiat. Recomandat este să fie puse fie în balcon, fie în frigider, fie într-un loc răcoros, unde să nu poată fermenta.
Dacă te grăbești și chiar nu ai timp să lași fasolea la înmuiat mai multe ore, poți pune boabele în apă care este deja fiartă. Lasă-le acolo o oră și apoi fierbe-le în altă apă. Se recomandă ca o fasole ce se vrea a fi preparată ca la carte trebuie fiartă cu apă schimbată de trei ori, însă nu toată lumea respectă acest lucru, din cauza timpului îndelungat.
Când se pune fasolea la fiert, în apa în care boabele se află, dar și în celelalte trei care urmează să fie schimbate, poți pune și un vârf de linguriță de bicarbonat. Acest lucru chiar va face fasolea să fiarbă mai repede. Nu adăuga sare la prima fierbere, ci doar la ultima. Când apa începe să fiarbă, focul se dă la minim și se acoperă oala cu un capac. Astfel, fasolea va fierbe liniștită și boabele nu se vor sfărâma. Dacă apa scade pe parcursul fierberii, se adaugă cu apă fierbinde, în niciun caz rece.
De asemenea, dacă vrei ca fasolea să fiarbă mai repede, las-o la înmuiat în apă rece între 4 și 8 ore. Adaugă în apa în care fasolea va sta la înmuiat un vârf de bicarbonat. Astfel, boabele de fasole se hidratează și fac fierberea mai ușoară, dar și digestia, pentru că eviți să te balonezi. Recipientul în care ai pus fasolea la înmuiat trebuie pus într-un loc răcoros, pentru ca aceasta să nu fermenteze. După ce s-au înmuiat, lucru evident atunci când cojile de desprind de miezul fasolei, aceasta trebuie spălată de câteva ori în jet de apă rece pentru a îndepărta învelișul.
Poți adăuga roșiile abia la final, pentru că aciditatea din roșii împiedică gătirea boabelor, existând astfel riscul ca o parte din ele să nu fie fierte. De asemenea, dacă apa scade prea mult în tmpul fierberii, se completează cu apă fierbinte și nicidecum rece. Persoanele care doresc să prepare fasolea a doua zi, acestea trebuie să se răcorească. Se pun la frigider într-o oală, cu tot cu apă și vor fi chiar mai bune în ziua următoare.