Sorina Pintea are mari probleme cu legea! Fostul ministru al Sănătății a fost condamnat vineri, pe data de 26 aprilie 2024, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Însă, hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Află, din rândurile de mai jos, cum au motivat sentinţa judecătorii de la Tribunalul București!
Sorina Pintea a fost condamnată de Tribunalul București la trei ani și șase luni de închisoare cu executare. Însă, decizia instanței nu este definitivă. Ea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.
Fostul ministru al Sănătății este acuzat de luare de mită în formă continuată. Potrivit acuzațiilor, Sorina Pintea, pe când era manager al Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, a primit, prin intermediul unui terț, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei de la reprezentanții unei companii comerciale, bani ce nu îi erau cuveniți.
Banii ar fi reprezentat un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică pentru ”proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, contract încheiat în anul 2019 între spital și firma comercială.
Sorina Pintea a fost prinsă în flagrant, în urmă cu patru ani de zile, în timp ce primea suma de 120.000 lei în biroul din spital. Ulterior, fostul ministru al Sănătății a fost arestat și trimis în judecată, conform procurorilor DNA.
Acum, Sorina Pintea are șanse mari ca următoarea perioadă de 3 ani și 6 luni să o petreacă după gratii. În plus, ei i s-ar putea confisca și suma de 10.000 de euro.
”În baza art. 396 alin. (2) C.proc.pen., cu reţinerea art. 36 alin. (1) C.pen., condamnă inculpata P.S., la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare în regim privativ de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (2 acte materiale), prev. de art. 289 alin. (1) C.pen., cu reţinerea art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi cu aplicarea art. 35 alin. (1) C.pen.
În temeiul art. 67 alin. (2) C.pen. interzice inculpatei, cu titlu de pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat şi de a exercita funcţia de manager în cadrul unui spital public, prev. de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) C.pen., pe o durată de 3 ani”, a decis Tribunalul București.