De ce apa mării își schimbă culoarea. Cum explică specialiștii, motivele principale

Factorii care determină culoarea apei

Scris de: Daoud Andra

18 Aug. 2023

De ce apa mării își schimbă culoarea. Cum explică specialiștii, motivele principale

Cu toții ne dorim ca, atunci când mergem în vacanță la mare, să avem parte de apă limpede și curată. Apa mării are, în general, tonuri de albastru și verde, în funcție de loc, de anotimp, dar și de alți factori care fac ca nuanțele pe care ochiul le percepe să se modifice uneori. De ce apa mării își schimbă culoarea și care este factorul care determină felul în care arată suprafața apei.

Factori care influențează culoarea apei mării

Se întâmplă, de multe ori, să mergem la mare într-o anumită destinație și apa mării să nu fie așa cum ne-am imaginat. Chiar dacă în fotografiile de pe internet arată într-un anumit fel, aceasta își poate schimba aspectul pe parcursul anului, iar motivele sunt multiple. Factorii care influențează culoarea apei mării țin atât de natură, cât și de oameni. Iată câteva motive care determină schimbarea culorii apei mării!

Algele

Atunci când marea este agitată și sunt multe alge, aspectul apei pare murdar. Văzută din depărtare, apa este tulbure și nu are acea culoare turcoaz, naturală.

Citește și: Locurile superbe de lângă București unde poți face plajă ca pe litoral. Prețurile sunt incredibil de mici

Adâncimea apei

Dacă privești marea de la mal, apa poate să pară tulbure și murdară, din cauza nisipului care se ridică la suprafață. În larg, apa are acea culoare albastră, pentru că nu se vede nisipul de pe fund.

Turiștii

Atunci când intră mulți oameni în mare, apa poate să capete un aspect tulbure. Din acest motiv, apa din zonele de plajă care sunt foarte aglomerate pare mult mai murdară decât apa din zonele unde sunt plaje sălbatice.

Citește și: Amendă de 36.000 de euro dacă faci această greșeală pe plajă. Sancțiunile sunt drastice în această țară

Condițiile meteo

Ploile și furtunile pot face ca marea să fie agitată și să își schimbe culoarea. Din cauza valurilor provocate de vânt, apa poate să capete un aspect cenușiu.

De ce apa mării își schimbă culoarea
Furtunile pot face ca apa să aibă o culoare mai închisă

De ce apa mării își schimbă culoarea

Faptul că apa mării își schimbă culoarea nu este doar o iluzie optică, determinată de factorii descriși anterior. Oamenii de știință au stabilit care este factorul care influențează cel mai mult culoarea apei. Este vorba despre lumina soarelui, care face ca apa mărilor și a oceanelor să aibă tonuri de verde, albastru, gri și chiar roz uneori.

Lumina solară este o lumină albă, care conține întreg spectrul de culori. Când razele soarelui ajung pe suprafața apei, moleculele de apă absorb culorile și le reflectă mai apoi, creând acele nuanțe pe care noi le vedem. Cantitatea de raze pe care apa le absoarbe și le reflectă este influențată și de adâncimea apei, dar și de viețuitoarele care trăiesc în mare.

Citește și: Plaja din România care arată ca în Thailanda. Locul e incredibil de frumos, nu mulți l-au descoperit

Din aceste motive, apa are culori diferite pe porțiuni diferite. De asemenea, contează și dacă pe fundul mării se află nisip sau pietre. Acolo unde la mal sunt pietricele, apa este mai limpede decât pe porțiunile cu nisip. Unele locuri sunt renumite pentru apa limpede, de un albastru perfect, indiferent de perioada anului sau factorii de mediu. În alte locuri, în schimb, marea își poate schimba culoarea de la o zi la alta, în funcție de factorii descriși anterior.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *