De ce apare pofta de dulce în timpul menstruației și ce spun medicii deste asta. În timpul menstruației organismul vostru reacţionează la schimbările hormonale care apar în perioada aceasta. Există o poftă mai mare de dulce, pe care aveți nevoia să o satisfaceți neapărat. Nu trebuie să considerați că aveți o problemă, însă trebuie să aflați că fenomenul este mult mai larg răspândit decât ați crede. Iată mai jos tot ce trebuie să știți despre asta.
Ciocolata oferă organismului feniletilamină, o substanţă chimică ce induce starea de fericire, alături de teobromină, un compus cu efect asemănător cofeinei.
Poftele culinare apar din două motive simple:
îţi place foarte mult să mănanci ceva anume şi atunci vrei să faci asta cat mai des
fie corpul tău îţi trimite un semnal, îi lipseşte un nutrient esenţial şi atunci te face să pofteşti un anumit aliment, care poate contracara deficitul respectiv.
Faptul că nu poţi rezista ciocolatei în anumite perioade, în special în a doua jumătate a ciclului menstrual (cele 2 săptămani de dinainte de mestruaţie), nu este aşadar o surpriză.
Pe măsură ce temperaturile scad în sezonul rece, proprietarii de plante de apartament se confruntă adesea cu o întrebare importantă: care dintre plantele lor pot…
Planificarea unui concediu de vară poate fi o adevărată provocare, mai ales când încercăm să găsim echilibrul între buget, preferințele de destinație și disponibilitatea locurilor.…
Multe femei declară chiar că preferă ciocolata în locul sexului. Motivul? Pe langă delectarea papilelor gustative.
Ţinand cont de fluctuaţiile hormonale din timpul menstruaţiei, precum şi de impactul lor chimic asupra creierului, poftele de dulce sunt perfect logice.
„Acum că ai aflat că hormonii sunt de vină pentru poftele tale, nu trebuie să te culci pe o ureche și să mănânci ce, cum și cât îți trece prin cap. Bineînteles, nici nu e indicat sa te abții la nesfârsit. Pentru că astfel nu vei reuși decât să înrăutațesti situația și nu vei putea face altceva decât să te gândesti la asta toata ziua”, potrivit specialistului.
Zahăr vs. ciocolată
Nevoia de dulciuri semnalizează:
o scădere a glucozei din sânge, mai ales dacă este însoţită de oboseală şi dureri de cap.
organismul unor femei devine mai vulnerabil la insulină şi, deci, mai predispus la scăderea glicemiei.
Creierul reacţionează şi trimite corpului impulsul poftei de zahăr
unele femei nu tanjesc după orice fel de dulce, ci în mod deosebit după ciocolată.
ciocolata stimulează dopamina şi serotonina – neurotransmiţătorii din creier care reglează schimbările de dispoziţie
Sfaturi şi soluţii
Înlocuieşte prăjiturile cu iaurt, brioşe cu tăraţe sau batoane de granola – sunt dulci, dar conţin şi multe substanţe nutritive.
Nu abuzați însă de ele, pentru că pot duce la îngrăşare dacă sunt consumate în exces.
Renunțați la sucuri acidulate și alegeți sucul natural, pe care să-l preparați la propriul vostru storcător de fructe.
Alegeți alimente bogate în proteine, fibre şi grăsimi sănătoase, pentru că încetinesc procesul digestiv şi ţin sub control zahărul din sange.
Faceți un shake cu lapte de soia, o banană, o linguriţă de tăraţe de ovăz şi ulei din seminţe de in.
Alegeți un supliment de multivitamine şi minerale, deoarece magneziul, cromul şi vitamina B6 stabilizează nivelul de zahăr din sânge.