De ce ar trebui să presari mereu bicarbonat de sodiu peste carne înainte de a o prăji. Trucul te va cuceri

Bicarbonatul este ingredientul care va schimba felul în care gătești friptura

Scris de: Daoud Andra

07 Dec. 2022

De ce ar trebui să presari mereu bicarbonat de sodiu peste carne înainte de a o prăji. Trucul te va cuceri

O friptură reușită este întotdeuna fragedă și suculentă, rumenită, însă fără a fi uscată la exterior. Pentru a obține o porție de friptură delicioasă, este nevoie să ții cont de câteva trucuri, iar aliatul tău de nădejde poate fi banalul bicarbonat de sodiu. Ce se întâmplă dacă îl presari peste carne înainte de a o găti.

De ce să pui bicarbonat de sodiu pe carne înainte de a o găti

Bicarbonatul de sodiu este unul dintre cele mai folosite ingrediente din locuință. Se utilizează atât ca remediu casnic și ca soluție de curățare, cât și la gătit, la numeroase rețete. Bicarbonatul are atât rolul de a face aluatul să crească, atunci când este adăugat în prăjituri sau deserturi, cât și de a ajuta unele alimente să se gătească mai repede.

Atunci când vine vorba despre carne, cea de vită și cea de porc pot avea nevoie de timp mai îndelungat de gătire, pentru a fi fragede. Cu toate acestea, rezultatul nu este întotdeauna cel așteptat, însă dacă folosești bicarbonat de sodiu, lucrurile se schimbă.

Citește și: Secretul pentru cea mai suculentă friptură. Ce să adaugi lângă carne, înainte de a o băga la cuptor. Trucul de aur

Presară bicarbonat pe bucata de carne pe care urmează să o gătești și dă-o la frigider pentru cel puțin două ore. Acest ingredient are rolul de a frăgezi carnea, iar atunci când o vei găti, vei obține o friptură fragedă și suculentă. Înainte de a prăji carnea, îndepărtează bicarbonatul rămas cu un jet de apă rece, după care poți găti carnea în tigaie sau la cuptor.

De ce ar trebui sa presari mereu bicarbonat de sodiu peste carne 1
Bicarbonatul de sodiu ajută la frăgezirea cărnii

Carnea nu trebuie să fie rece atunci când o gătești

Unul dintre motivele pentru care friptura iese tare și uscată este că prăjești carnea luată direct de la frigider. Indiferent că este de pui, curcan, vită sau porc, bucata de carne trebuie să fie la temperatura camerei atunci când ajunge pe tigaie sau pe grătar, nu direct din frigider. Dacă pui carnea rece la gătit, fibrele se vor contracta, din cauza diferenței mari de temperatură, iar friptura va fi tare și imposibil de mâncat.

Pe lângă bicarbonatul de sodiu, și sarea ajută la frăgezirea cărnii și îi potențează gustul. Presară sare din belșug peste bucățile de carne pe care urmează să le gătești, dar și după ce le-ai luat de pe foc. O friptură de vită, de exemplu, va fi mult mai fragedă și mai gustoasă dacă presari puțină sare grunjoasă după ce ai luat-o de pe foc.

În ceea ce privește carnea pe care o fierbi pentru supă sau ciorbă, tot bicarbonatul de sodiu poate fi aliatul tău de nădejde. Fie că faci supă din carne de pasăre, de porc sau de vită, o linguriță de bicarbonat adăugată în apa în care fierbe carnea va grăbi procesul termic.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.2 214 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *