Uleiul este unul dintre cele mai folosite alimente din bucătărie. Îl utilizăm la salate, la maioneză, însă cel mai frecvent este folosit pentru prăjit. Indiferent că prăjești cartofi, ouă, carne sau pește, este recomandat să pui sare în sticla de ulei, înainte de a-l folosi. Acest truc este de mare ajutor în bucătărie și te va scăpa de o problemă care apare mai mereu când pui ceva la prăjit.
Atunci când prăjești cartofi, carne cu un conținut ridicat de apă sau faci ouă ochiuri, se întâmplă de foarte multe ori ca uleiul să sară din tigaie și să te ardă sau să murdărească totul în jur. Acest lucru se întâmplă din cauza apei, care este prezentă în orice aliment. Cu cât uleiul este mai încins, cu atât va sări mai mult atunci când pui ceva la prăjit.
Există un truc care te ajută să scapi de această problemă și presupune folosirea unui ingredient care se află în orice bucătărie. Sarea absoarbe apa, astfel că dacă pui sare în sticla de ulei pe care îl folosești la prăjit sau direct în tigaia în care urmează să prăjești alimentele, aceasta va absorbi apa, iar uleiul nu va mai sări, murdărind aragazul și blatul.
Citește și: La ce se folosește uleiul de rapiță, de fapt. Are numeroase întrebuințări
Un alt ingredient care poate fi de ajutor este făină. Dacă presari o linguriță de făină în tigaie, aceasta va absorbi apa la fel de eficient ca sarea. Trebuie însă să ții cont de faptul că, atunci când se prăjește, făina emană un miros specific, care va inunda bucătăria.
Cele mai cunoscute tipuri de ulei care se folosesc în bucătărie sunt: uleiul de floarea-soarelui, cel de măsline, de palmier, de rapiță și de cocos. Dacă pentru salate sau alte preparate la rece sunt bune toate, uleiul pe care îl folosești la prăjit trebuie să respecte un criteriu important: să aibă un punct de ardere ridicat. Cel mai bine este ca punctul de ardere să fie undeva peste 175 de grade Celsius. Dacă este mai mic, uleiul devine toxic în timpul prăjirii, pentru că eliberează radicali liberi.
Citește și: Când expiră de fapt uleiul. Greșeala pe care mulți o fac
Astfel, cele mai bune uleiuri pentru prăjit sunt cel de floarea-soarelui, cel de canola și uleiul nerafinat de cocos. Uleiul care are un punct de ardere mai scăzut, cum este cel de măsline, de exemplu, nu este bun pentru a prăji alimente. Acesta se va arde rapid și preparatul va avea, de asemenea, un gust ars.