În fiecare an, pe 9 martie, se sărbătoresc cei 40 de mucenici. Potrivit tradiției, în această zi, creștin ortodocșii pregătesc 40 de colaci care se numesc mucenici sau măcinici și care au forma cifrei 8. De altfel, sunt puțini cei care știu de ce au mucenicii forma cifrei 8. Mucenicii se dau de pomană de sufletul morţilor din familia gospodinei care-i prepară. Iată mai jos explicația dată de Biserica Ortodoxă.
Sărbătoarea Mucenicilor este cea mai populară sărbătoare a primăverii, înainte de sărbătoarea Paştelui. În această zi, femeile duc la biserică mucenici , preparate tradiționale și le dau de pomană, de sufletul celor din familie care nu mai sunt pe pământ.
Citește și: Cât timp se fierb mucenicii ca să fie pufoși și gustoși
Tradiția spune că, după Babe, urmează nouă zile calde, Zilele Moșilor, mai blânzi decât Babele, iar acestea durează până în data de 17 martie.
Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe cei 40 de Mucenici din Sevastia, martirizaţi în Capadochia. În țara noastră, în memoria martirilor din Sevastia, la marele praznic, credincioșii împlinesc numeroase tradiţii şi obiceiuri.
Citește și: Rețetă mucenici moldovenești. Sfaturi și trucuri ca să îți iasă savuroși
Pentru a fi convinși să renunțe la credința creștină, sfinţii martirizaţi au fost mai întâi aruncaţi în lac. De aceea, în amintirea acestui eveniment religios, se prepară mucenici din aluat, sub forma unor opturi mici . Aceștia se fierb asemenea pastelor făinoase într-un sirop cu mirodenii: coji rase de lămâie și scorțișoară.
„Colacii sau colăceii numiți sfinți sau mucenici se fac, de regulă, îngemănați, în forma cifrei arabe 8, rar simplu, rotunzi și asta din cauză ca ei să aducă întrucâtva cu chipul unui om.
Citește și: 9 martie – Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici. Tradiţii şi obiceiuri care atrag norocul
Pe 9 martie se coc 40 de colaci sau figurine din aluat cunoscute sub numele de “sfinţişori”, “mucenici” sau “măcinici”.
În anumite zone ale ţării, mucenicii se prepară sub formă unor colăcei copți în cuptor, în formă de opt sau de om. Peste aceștia se toarnă miere de albine și miez de nuca.
Mucenici preparați, fie ei fierți sau copți, sunt dați de pomană doar după ce au fost sfințiți de preoți. Aceștia se împart pentru sufletul celor adormiți alături de alte bucate.
Se spune că, dacă ninge în ziua de 9 martie, zăpada care cade de ziua celor 40 de mucenici este vindecătoare, alinând durerile de cap și ochi.