De ce avioanele sunt albe, de fapt. Motivul surprinzător, nu te-ai fi gândit

Majoritatea avioanelor, în special cele de line, sunt vopsite în alb.
De ce avioanele sunt albe, de fapt. Motivul surprinzător, nu te-ai fi gândit

De ce majoritatea avioanelor sunt vopsite în alb? Este o întrebare comună și, deși fiecare companie aeriană are imprimat propriul său logo pe aeronave, majoritatea aparatelor de zbor sunt vopsite într-o culoare deschisă, de obicei alb sau gri deschis. Iată care este motivul, de fapt.

De ce avioanele sunt albe, de fapt

Motivul principal pentru care avioanele, în special cele de line, sunt vopsite în alb este pentru a reflecta lumina solară și pentru a proteja aeronavele de încălzirea excesivă și daunele cauzate de radiațiile solare.

Este practic la fel cum ai folosi cremp cu protecție solară, afirmă profesorul de aeronautică și astronautică de la MIT, R. John Hansman, potrivit Business Insider.

„Principalul motiv pentru care avioanele sunt vopsite în alb sau în culori deschise este acela de a reflecta lumina solară și de a minimiza atât încălzirea, cât și orice daune potențiale cauzate de radiațiile solare. Este practic același lucru ca și cum v-ați da cu cremă de protecție solară. De exemplu, într-o zi însorită, dacă purtați o cămașă de culoare închisă, vă veți încălzi mai mult decât dacă purtați o cămașă de culoare albă.”, a afirmat John Hansman.

Cele mai importante părți care trebuie să aibă o culoare deschisă și să fie protejate de lumina soarelui sunt cele din plastic sau din materiale compotite, precum fibra de carbon sau de sticlă. Acestea se regăsesc de regulă la nivelul botului avionului, în spatele căruia se află radarul, și la nivelul suprafețelor de control, afirmă profesorul.

Citește și: „Produsul interzis în toate avioanele Wizzair. Compania a transmis un e-mail clar pentru toți clienții

Vopseaua albă atrage mai puțină căldură

În plus, un avion mai răcoros înseamnă costuri de răcire mai mici pentru companiile aeriene. Dar nu este vorba doar de economisirea banilor. Avioanele trebuie să rămână la o temperatură constantă pentru a se asigura că echipamentele și sistemele rămân în stare bună de funcționare. În cazul în care cabina se încălzește excesiv, poate afecta echipamentele și sistemele, ceea ce poate duce la probleme de funcționare și costuri suplimentare de întreținere.

Cu toate acestea, vopsirea unui avion într-o anumită culoare nu este o problemă în sine. Cu timpul, vopseaua va oxida indiferent de culoarea sa. Spre exemplu sunt companii care de-a lungul timpului au preferat să își vopsească aeronavele în culoarea metalului pentru a evita evita utilizarea altor tipuri de vopsea și a proteja părțile metalice. Însă chiar și așa au fost întâmpinate probleme, întrucât aceste avioane erau dificil de de întreținut și trebuiau să fie lustruite frecvent.

„Astfel, majoritatea companiilor aeriene au trecut acum la avioane cu vopsea de culoare deschisă.”, a concluzionat profesoruld e aeronautică, potrivit sursei citate.

Citește și: „Cum poți deveni pilot de avion și ce salariu poți să câștigi. Detaliile pe care e important să le știi

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *