De ce comandantul unei aeronave stă întotdeauna în partea stângă. Motivul nebănuit

Regula se păstrează de la începuturile aviației

Scris de: Daoud Andra

28 Jan. 2023

De ce comandantul unei aeronave stă întotdeauna în partea stângă. Motivul nebănuit

Echipajul unei aeronave este format întotdeauna dintr-un pilot, un copilot și însoțitori de zbor. Pilotul sau comandantul sau căpitanul avionului este cel care ia deciziile în timpul zborului și care stă tot timpul la manșă. De ce comandantul unei aeronave stă întotdeauna în partea stângă, iar adjunctul său în dreapta? Obiceiul se păstrează de la începuturile aviației.

Motivul pentru care comandantul unei aeronave stă întotdeauna în partea stângă

Comandantul aeronavei sau căpitanul este cel responsabil cu luarea deciziilor în timpul zborului, dar și în caz de urgență. El stă întotdeauna pe locul din stânga din cabină (cunoscută și sub numele de cockpit). În jurul motivului pentru care ocupă acest loc circulă mai multe teorii. Obiceiul de a sta în stânga datează încă din anii de început din aviație.

Citește și: Butonul pe care nu trebuie să îl atingi niciodată într-un avion. Folosește neapărat un șervețel dacă trebuie să îl apeși

La început, pilotul stătea în partea stângă și se crede că el copia obiceiul bicicliștilor, care se urcă pe bicicletă prin partea stângă. Acest loc s-a menținut și după ce a fost adăugat în avion al doilea scaun, cel al copilotului. În perioada Primului Război Mondial, elicea avioanelor de luptă se rotea în sensul acelor de ceasornic. Majoritatea aparatelor de zbor erau propulsate de motoare rotative foarte puternice.

Un lucru pe care puțini îl știu este că avioanele au tendința să vireze stre stânga. Stâng pe locul din stânga, comandanților le este mult mai ușor să contracareze această tendință a aeronavelor. Dacă ar sta pe locul din dreapta, le-ar fi peste mână. Aceasta este una dintre teoriile cu privire la așezare piloților în cockpit.

De ce comandantul unei aeronave stă întotdeauna în partea stângă
Pilotul unui avion stă întotdeauna pe locul din stânga

O regulă preluată din navigație

O altă teorie spune că piloții au preluat regula din navigație. Pe mare, navele trec una pe lângă cealaltă prin partea stângă. Comandanții aeronavelor au preluat și ei această regulă, fiindu-le mai ușor să evite o coliziune atunci când se întâlnesc cu alte aeronave pe pistele aeroporturilor.

Citește și: Butonul de la scaunele de avion care îți oferă mai mult spațiu. Trucul secret pe care îl știu doar însoțitorii de zbor

Piloții de avion spun că locul din stânga oferă o mai bună vizibilitate în ceea ce privește traficul aerian din sens opus. Potrivit regulilor din aviație, în cazul unei coliziuni frontale iminente, ambii piloți vor vira spre dreapta.

Dacă poziția piloților de avion este universal valabilă, nu la fel stau lucrurile în cazul piloților de elicopter. Aceștia ocupă, de obicei, locul din dreapta, însă nu este o regulă universală. Această așezare le asigură un control mai precis asupra manșei de control a aeronavei.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
6.8 35 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *