Joburile de azi ne solicită cea mai mare parte din zi, iar să fii părinte în acest context este o adevărată provocare. Astfel, ajutorul bunicilor este neprețuit, însă vine cu un risc. Poți să ajungi să te întrebi de ce copilul este mai atașat de bunici decât de părinți.
Asta deoarece micuții pot ajunge să petreacă mai mult timp cu bunicii decât cu părinții. Atașamentul față de bunici este explicabil, în aceste condiții. Însă există o problemă atunci când atașamentul față de bunici este mai mare, în condițiile în care nu petrec chiar atât de mult timp cu ei.
Pentru orice părinte este dureros, atunci când își vede copilul mai atașat de altcineva, decât de el. Legăturaputernică dintre o mamă și copilul ei este greu de depășit, tocmai de aceea, când apare un astfel de atașament, pentru părinte nu este chiar atât de plăcut. Totuși, specialiștii spun că se întâmplă destul de rar ca motivul să fie doar faptul că cel mic petrece mai mult timp cu bunicii.
Nici chiar faptul că cel mic este mai răsfățat de bunici, nu ar trebui să fie suficient pentru a se atașa mai puternic de ei, dect de părinți. Acest obicei al bunicilor are doar o ușoară influență asupra lor și în general nu se manifestă în prezența mamei.
Însă cel mai probabil, faptul că cel mic se atașează mai mult de bunicidecât de părinți se traduce printr-o problemă de comunicare între copil și părinții lui. Este o nepotrivire între ei. Poate părintele este o persoană foarte activă, iar copilul este foarte liniștit. Sau invers.
Specialiștii spun că există o serie de măsuri pe care le poți lua pentru a reface legătura cu copilul tău și a nu mai lăsa pe altcineva să intervină între voi.
În primul rând, încetează să mai consideri un pericol faptul că cel mic aleargă mai degrabă înbrațele bunicii. Nu mai lua situația personal. Amintește-ți, în schimb, că tu ești mama lui și vei rămâne pentru totdeauna, iar copilul tău te iubește. Ești adult și îți poți gestiona emoțiile, în ciuda ego-ului rănit. La urma urmei, ar trebui și să-ți placă faptul că fiul sau fiica ta și bunicii au o relație puternică și apreciezi ajutorul lor.
Încearcă să găsești modalități de a dezvolta propria legătură cu el, fără a perturba relația lor. Concentrează-te pe ce-i place copilului tău și ține minte că fatul cp sunt atașați de bunici însemană doar că bunicii sunt suficient de atenți cu copilul tău.
Încearcă să dezvolți relația cu copilul tău, fără a te simți într-o competiție cu bunicii. Este ușor să vezi totul ca pe un concurs pentru inima celui mic și s-ar putea să te simți provocată să faci mai mult pentru el. Vei simți probabil nevoia să-i cumperi mai multe dulciuri sau jucării, pentru a ajunge la inima lui. Totuși, el are nevoie și de îngăduința bunicilor, dar și de limitele sănătoase pe care i le impun părinții.
Nu te mai gândi că dragostea celui mic ca la un trofeu. Concentrză-t emai bine pe relația cu el și încearcă să petreci cu el timp de calitate. Creează ritualuri speciale, cum ar fi să-i citești o poveste la culcare. Păstrează contactul cu el zilnic, sună-l la aceeași oră pentru a- vedea ce face. Ia-l în fiecare zi de la afterschool și faceți o plimbare până acasă.
Nu e nimic greșit să le impui niște limite ș bunicilor. Aceștia ar putea fi tentați să-i răsfețe pun prea mult. În schimb, dacă observi că are un comportament nepotrivit și chiar încearcă să-și îndepărteze nepotul de tine, este nevoie să iei atitudine.
Desigur, mulțumește-i pentru tot ce face pentru tine și copilul tău și spune-i că prețuiești relația puternică pe care au construit-o. Dar apoi arătă-i clar că este în beneficiul copilului și chiar și al ei ca între voi două să fie concordanță în concordanță cu modul în care îl creșteți. De asemenea, să nu vă submineze autoritatea ție și soțului tău. Iată de ce copilul este mai atașat de bunici decât de părinți.
În schimb, încurajeaz-o să respecte regulile impuse de voi, părinții, în ceea ce privește lucrurile cu adevărat importante pentru voi.
Există posibilitatea ca situația să nu se remedieze. În aces caz, poate emomentul să te gândești la un specialist în comportamentul copiilor, notează libertateapenturfemei.ro.
Este posibil ca cel mic să-și mute atenția asupra celui care manifestă mai multă răbdare și afectivitate, în raport cu părinții. Foarte posibil, de la aceștia din urmă primește tensiuni. E și firesc, deoarece aceștia sunt responsabili cu educația lui. Dacă se întâmplă ca cel mic să mute autoritatea spre bunici și să ia de bună tot ce spun ei, în detrimentul părinților, atunci situația devine foarte greu de remediat. Dacă îl smulgi cu forța de la ei (sau de sub influența lor) nu faci decât să agravezi situația.
Îi vei produce celui mic o rană de separare și se va simți nedreptățit. Cel mai bine este să dai dovadă de tact, de multă răbdare și afecțiune. Astfel îi vei capta atenția către tine și către familia lui de bază. Astfel, îi vei câștiga afecțiunea și respectul, tratându-l cu respect și dragoste. Un secret este să nu încerci să subminezi autoritatea bunicilor, ci doar să o „furi” încet-încet de la ei.