Checul este una din cele mai simple prăjituri care se prepară în casă. Ingredientele de care aveți nevoie nu sunt multe și nici scumpe. Checul este gata în doar 50 de minute și rămâne desertul preferat al celor mici și celor mari. Există însă, câteva reguli de care trebuie să țineți cont, pentru ca acesta să iasă perfect. Pentru că sunt pulți cei care se întreabă de ce se crapă checul în cuptor, ei bine, le spunem că explicația este simplă și poate fi evitată ușor.
Checul nu trebuie să fie simplu. Puteți introduce în aluat fructe confiate, puțină ciocolată sau gem, după preferinte.
În primul rând, la 175 de grade Celsius, coacerea checului durează 50 de minute.
Citește și: Chec din albușuri cu fructe confiate și nuci.
Când verificați dacă este copt, trebuie apăsat puțin. Cu cât checul este așezat mai jos în cuptor, cu atât temperatura de coacere trebuie setată mai jos.
Pentru a ști dacă preparatul este copt, se introduce o scobitoare în mijloc și dacă iese curată și uscată, atunci prăjitura este gata.
În acest chec se pot adăuga și fructe confiate sau stafide, după preferință, sau chiar nuci ori migdale pe deasupra.
Ei bine, checul se poate crăpă în cazul în care temperatura nu este cea potrivită. Blatul se poate coace mult prea repede sau forma în care este copt nu este suficient de mare.
De asemenea, checul mai crapă dacă ați folosit o cantitate prea mare de praf de copt. Compoziția crește prea rapid, dar strică total aspectul.
Uneori, putem avea surpriza neplăcută să ne trezim cu un „crater” în mijlocul checului. Gaura aceasta se formează dacă deschideți prea des cuptorul și ați lăsat ușa prea mult deschisă în timpul coacerii.
Citește și: Chec de post, cea mai simplă rețetă
De asemenea, o altă cauză ar fi scoaterea blatului prea devreme din cuptor, fără a-l testa ănainte cu scobitoarea.
Este, însă, important ca aluatul de chec să fie pregătit corect. Ingredientele pe care le folosești în compoziție trebuie să fie întotdeauna la temperatura camerei.
Bateți bine untul cu uleiul și zahărul până se transformă într-o cremă albă. Se adaugă ouăle bătute în prealabil și se încorporează treptat făina, maiaua, scorțișoara, sarea și coaja de portocală, amestecând ușor și mai ales continuu.
Tăiați apoi ciocolata cu cuțitul în bucăți mai mari și puneți-o în compoziție. În acest fel veți obține pepite de ciocolată perfecte. Când aluatul este gata, se unge o tavă cu unt și toarnă compoziția în ea. Se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute.
Înainte de a scoate checul din cuptor, testați blatul cu o scobitoare. Este important ca atunci când o introduceți în prăjitură, să nu rămână aluatul lipit de această scobitoare.