Una dintre cele mai populare culturi printre pasionații de grădinărit sunt roșiile. Însă ele pot fi și destul de capricioase, întrucât se pot deteriora destul de ușor, dacă nu au parte de o îngrijire optimă. Una dintre problemele care apar frecvent este cea în care fructele crapă. Iată care sunt motivele și cum poți evita acestă problemă.
Adesea se întâmplă ca roșiile, atunci când sunt coapte, să crape. Această problemă poate avea în spate mai multe motive. Iată care sunt cele mai importante.
Procesul de udare este extrem de important pentru roșii. Dacă nu se face corespunzător, fructele pot crăpa. Când pământul este prea uscat și îl uzi, roșiile încep să absoarbă rapid umiditatea. Astfel, din cauza excesului de licchid, coaja nu se mai poate întinde la fel de repede. Acest lucru este valabil mai ales pentru plantele din sere, unde, din cauza temperaturilor ridicate, solul se usucă foarte repede după udare.
De aceea, udările trebuie realizate regulat. Potrivit specialiștilor, la culturile plantate în câmp deschis, în perioada de creștere a roșiilor, acestea sunt udate de 1-2 ori pe săptămână cu o rată de 5-12 litri pe metru pătrat sau 3-5 litri per plantă (în funcție de condițiile meteorologice și de umiditatea solului).
Dacă ai întârziat cu următoarea udare, iar solul este foarte uscat, este necesar să reduci cantitatea de apă la 0,8 – 1 l per plantă. Altfel, fructele pot începe să crape sau să cadă, iar planta poate deveni vulnerabilă la putregai.
Citește și: Amestecul puternic cu care să stropești roșiile. E cel mai bun îngrășământ, efectele sunt uimitoare
În cazul plantelor crescute în seră, pentru o dezvoltare normală a roșiilor, temperatura zilnică a aerului trebuie să fie de 22 -25 grade Celsius. În câmp deschis, poți utiliza plasele de umbrire pentru a proteja cultura de temperaturile foarte ridicate.
Dacă zilele sunt calde, atunci în interiorul serei temperatura poate crește și la peste 40 de grade Celsius. În astfel de condiții extreme, creșterea fructelor se oprește, iar coaja lor devine mai tare. Când roșia începe să crească din nou, coaja întărită crapă, spun cei de la agrobiznes.ro.
Pentru a asigura o ventilare naturală a serei sau solarului, deschide toate ușile. De asemenea, dacă ai posibilitatea, poți opta pentru instalarea unor ventilatoare de recirculare a aerului și de fronton. Totodată, poți acoperi sera cu diferite materiale, cum ar fi plasele de umbrire, pentru a reduce temperatura aerului din interior.
Citește și: Cu ce se stropesc roșiile vara. Așa le protejezi de mană și de boli în sezonul cald
Roșiile au nevoie de hrană și umiditate suficiente. Însă hrănirea necorespunzătoare poate produce rău fructului în curs de dezvoltare. Astfel, roșiile pot începe să crape.
Metoda ideală de hrănire a roșiilor
În perioada de creștere, roșiile au nevoie de fertilizare de două ori pe lună. Ea trebuie să fie combinată cu udarea. Atunci când fructele încep să se formeze, roșiile au nevoie de potasiu. În această perioadă, azotul și fosforul pot fi excluse.
Trebuie însă să monitorizezi cu atenție concentrația de îmngrășământ folosită, întrucât o cantitate prea mare de fosfor, azot sau potasiu poate duce la crăparea roșiilor. În seră, concentrația soluției îngrășămintelor ar trebui să fie chiar mai mică decât în câmp deschis, deoarece din cauza umidității ridicate, nutrienții sunt absorbiți mai repede, iar planta pur și simplu nu reușește să-i asimileze.