Copacii și pomii fructiferi pot avea de suferit, din cauza unor factori de mediu, dar și din cauza unor greșeli pe care le fac oamenii în procesul de îngrijire a lor. De ce crapă scoarța copacilor și ce poți face pentru a-i proteja de acest lucru. În ce perioadă au pomii cel mai mult de suferit.
Pomii din grădină au de suferit în sezonul rece și nu numai. Unul dintre semnele cele mai evidente este crăparea scoarței acestora. Indiferent că sunt de mici dimensiuni sau scoarța se exfoliază pe suprafețe mai mari, acest lucru face pomii să sufere. Scoarța crăpată reprezintă o poartă de intrare a bacteriilor, a insectelor dăunătoare și a bolilor ce pot afecta pomii vizibil.
Pentru a proteja pomii de această problemă, este important să știi ce anume o cauzează. Există mai mulți factori care pot duce la ruperea scoarței copacilor. Aceștia au legătură atât cu condițiile de mediu, cât și cu îngrijirea pomilor.
Sezonul rece și precipitațiile abundente pot afecta pomii fructiferi și nu numai. Din cauza umidității ridicate, scoarța acestora se poate crăpa și pomii pot avea de suferit.
Dacă folosești îngrășăminte pe bază de azot pe final de vară, acestea stimulează pomii să își dezvolte masa verde. Acest lucru poate duce la crăparea scoarței și ruperea acesteia. Îngrășămintele trebuie să fie aplicate cu măsură, la începutul primăverii.
Citește și: Cu ce să stropești pomii ca să scapi de omizi. Amestecul bio folosit de pomicultorii experimentați
Tăierea ramurilor uscate este esențială pentru ca pomii să se dezvolte sănătos și să fie roditori. O coroană care nu este tunsă corect va duce la distribuirea neuniformă a fructelor pe ramuri. Din cauza încărcăturii prea mari, pot apărea crăpături la nivelul scoarței, în plin sezon de rodire.
Și animalele, domestice sau sălbatice, pot ataca pomii și copacii și le pot roade coaja. Din acest motiv, dacă nu ai grădina sau livada împrejmuită, ar fi bine să protejezi pomii cu plase speciale împotriva animalelor. Și anumite insecte rozătoare pot provoca mici fisuri în scoarță, iar în timp, acestea ajung să se adâncească, lăsând pomii expuși la diverse probleme.
Citește și: Ce să presari neapărat la rădăcina pomilor fructiferi ca să se prindă. Secretul gospodarilor experimentați
În ceea ce privește îngrijirea, asigură-te că pomii sunt toaletați corect. Apoi, îngrășămintele pe bază de azot ar trebui să fie aplicate până cel târziu în luna iunie. În a doua parte a verii, este bine să utilizezi substanțe fertilizante pe bază de fosfor sau potasiu.
Văruirea pomilor sau montarea de plase în jurul trunchiului pot fi, de asemenea, de mare ajutor pentru a-i proteja. În acest fel, ei nu vor mai fi atacați de insecte sau animale care rod scoarța.
Dacă observi că scoarța s-a crăpat deja, trebuie să acorzi o atenție mai mare îngrijirii pomilor. Așa cum menționam anterior, aceste crăpături pot fi periculoase, pentru că lasă o poartă deschisă pentru afecțiuni fungice și bacteriene.
Pomii cu scoarța crăpată trebuie să fie stropiți cu un amestec de sulfat de cupru de concentrație 3% sau cu zeamă Bordeleză. În magazinele pentru îngrijirea plantelor există și o pastă specială care se aplică direct pe crăpături. Aceasta este ca un unguent și se poate pune pe suprafețele unde scoarța este crăpată.